30
Чет, Май
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Седмокласничката Никол Узунова е единствена от областта, достигнала до последното ниво на надпреварата

Финалният кръг на националната олимпиада по История и цивилизация се провежда в момента в Свиленград. Интересното е, че за пръв път в града ни се прави състезание от такъв ранг. Домакин е СУ „Д-р Петър Берон“.

Официалното откриване на олимпиадата, в което се включиха творчески колективи от училището домакин, бе вчера в читалище „Просвета 1870“. По време на тържеството директорът на СУ „Д-р Петър Берон“ заяви пълната готовност за безпроблемното провеждане на надпреварата. Зам.-кметът Анелия Георгиева пък поздрави участниците и им пожела честно състезание и успех. С приветствие към учениците, техните учители и родители се обърна също началникът на РУО-Хасково Веселина Павлитова.

Слово държа и държавният експерт по история в МОН Радостина Николова. „Знаете ли колко далечна ми изглежда годината 2019-а, когато бяхме на 20 април в Копривщица? Оттогава не сме се виждали. Това не означава, че сте знаели по-малко… просто времето така ни принуди. Олимпийци, вие не само сте победители, но сте и нашата надежда, че щом има такива като вас, България ще пребъде. Уважаеми колеги и учители, зная, че до всеки успешен ученик стои един всеотдаен учител. Уверявам ви, че ще имате привилегията да се срещнете с една компетентна, строга, но справедлива комисия. Бъдете успешни“, заяви Николова.

Олимпиадата е двудневна – на 29 и 30 април, като в нея знания мерят 114 ученици, разпределени в 3 възрастови групи – 7,10 и 12 клас. Днес (29 април) те ще решават тест и ще работят върху отговор на исторически въпрос. Утре пък, постигналите над 5,50, ще бъдат препитани устно. Чак след това ще бъдат определени победителите.

Пълните шестици ще получат удостоверение от Министерството на образованието за Лауреати на олимпиадата. Оценките над 5,50, изкарани от учениците в 12 клас, им дава право на избор на университет. Отличните оценки на седмокласниците им носи предимство при кандидатстване в Националната гимназия за древни езици и култура „Константин Кирил Философ“.

Впрочем, Свиленград също има своя представител – седмокласничката от ОУ „Иван Вазов“ Никол Узунова, която единствена от Хасковска област достигна до финал. Неин преподавател е Христина Парушева. „Старият мост“ пожелава успех на Никол. Припомняме, че през 2019 г. отново възпитаник на училището успя да се класира за националния кръг, който тогава се проведе в Копривщица. На него Атанас Шишков, подготвен отново от Христина Парушева, се класира в призовата тройка.