17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Флагът на общината и 2 000 лв. получи лекоатлетът за участието си

Лични средства дари кметът арх. Анастас Карчев

Общинските съветници от Свиленград изпратиха официално лекоатлета Стелиян Гюзелев, който ще участва в световните летни игри на Спешъл олимпикс.

Това стана преди днешното редовно заседание на парламентаристите. На тържествената част присъстваха кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев и заместничката му Анелия Георгиева, както и директорката на Центъра за специална образователна подкрепа „Стефан Василев“, чийто възпитаник е Стелиян, Юлия Илева, класната на момчето Тотка Пачова и личният му треньор и учител по физическо Илиана Иванова.

Председателят на ОбС Георги Еленков връчи на спортиста флага на Свиленград. Когато се качиш на най-високото стъпало на почетната стълбичка и на пилона се вее българският трибагреник, ти вдигни в ръцете си знамето на Свиленград и помни, че всички се гордеем с теб, обърна се Георги Еленков към Стелиян. Той пожела успехи и на представителите на ЦСОП с пожелание все по-често да подготвят такива талантливи кадри. Обяви, че ще бъде дарена сума от 2000 лева в подкрепа на участието на Стелиян в световните летни игри. Допълнително парични средства от личния си бюджет дари и кметът Анастас Карчев.

От своя страна Юлия Илева благодари на всички за подкрепата. Тя подчерта, че Стелиян е не само спортист, а и се изявява успешно и в други направления. След няколко дни заминава на състезание по цветарство, печелил е и конкурс за рисунка.

Както „Старият мост“ вече писа, талантливият спортист е от Любимец, но учи в ЦСОП „Стефан Василев“. Той бе номиниран и избран да влезе в отбора по лека атлетика след националното разпределение на квотите по спортове и по общини. Ще се включи в дисциплините „Щафета 4 х100“, „Дълъг скок със засилване“ и „Спринт на 100 метра“.

Стелиян показва заложби и тренираме упорито от няколко месеца, каза личната му треньорка и учител по физическо Илиана Иванова. „Според мен резултатите, които показва, могат да му донесат медал. Всичко зависи от нагласата му на самото състезание, а и от тази на другите участници. На 100 метра завършва за 15:80 секунди, а на скок със засилка – постигна 3,30 метра. Вярвам и силно се надявам да се качи на почетната стълбичка, защото тези резултати са много добри за дете с увреждане. Но и самият факт, че ще участва на състезание от такъв висок ранг, е не по-малък повод да се гордеем с него“, сподели Иванова. Тя изтъкна липсата на подходящи условия за тренировки на закрито за адекватната подготовка на атлета като основно предизвикателство и благодари на ръководството на ОУ „Иван Вазов“, че позволява на Стелян да тренира в базата им по физкултура.

Щастлив съм, че ще пътувам, ще бъда сред приятели, ще се състезавам и ще имам възможност да спечеля медали за България и за моя град и моето училище, споделя пък Стелиян.

Отборът по лека атлетика за Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 се състои от атлетите Стефка Екатеринова (16 г., Спешъл Олимпикс Разград), Мирослава Петрова (41 г., Спешъл Олимпикс Сандански), Станислав Иванов (19 г., Спешъл Олимпикс Добрич), Стелиян Гюзелев (17 г., Спешъл Олимпикс Свиленград). Национален треньор по лека атлетика е Димитрия Халилямова. „Отборът е силен. Предварителните резултати са обещаващи. Подготовката по места е активна и очакваме да се представим добре на Световните летни игри“, сподели Халилямова.

В периода 17 – 25 юни 2023 година Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 190 национални делегации. 20 000 доброволци ще споделят радостта от участието в игрите, които са „тържество на цветовете“, целящо да покаже на целия свят силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието.

В рамките на игрите за пръв път ще бъде проведен Глобален форум за приобщаване, на който се очаква да бъдат обсъдени и приети мерки в световен мащаб за повече участие и прекратяване на дискриминацията спрямо хората с интелектуални затруднения и увреждания. Форумът ще се проведе на 17-18 юни в Търговския център в Берлин.

Спешъл Олимпикс България получи квота от 40 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче (1 мъж и 1 жена), бадминтон (1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване (2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения) и хокей на трева (6 мъже и 4 жени). Управителният съвет на Спешъл Олимпикс България взе решение да предостави квотите на шестнадесет български общини.

"Старият мост" пожелава успех на Стелиян, нека не губи надеждата и хъса си за победа и се завърне с медал! За нас той вече е победител!