22
Чет, Фев
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

134 диви свине са били преброени по време на пролетната таксация на дивеча в Свиленградската община, съобщиха от местното ловно-рибарско дружество. Броят им е с 35 повече от 2022 г.

Повишението не се дължи на увеличение на дивите прасета, подчертаха от ЛРД, а на ръста на дружинките. Към дружеството са се присъединили ловците от Дъбовец, които все още могат да се похвалят с наличието на диви прасета в мерията си. Ако не бяха данните на ловците от Дъбовец, нещата не са никак розови.

Както „Старият мост“ писа преди време, най-слабия досега сезон за отстрел на дива свиня отчетоха от ЛРД през 2022/2023 г. Повалените екземпляри бяха едва 17 от план за отстрел 113, което е 21,5 % от изпълнението му. Особено „обезпрасени“ са земите в сакарските села Сладун, Студена, Младиново, Щит и др. Засечените екземпляри са предимно към Родопите - Мезек, Сива река, Вълче поле. Според председателя на дружеството Петър Вангелов причината за спада е африканската чума по свинете, заради която е намаляла популацията им. Коварната болест засегна силно животните в ловните полета на Свиленградската община. Някои от земите остават заразени и досега, като дори при млади прасета са открити антитела на болестта. Специалистите твърдят, че са необходими най-малко пет години, за да се нормализират нещата.

При тазгодишната таксация са засечени малко повече сърни в сравнение с лани - 435 срещу 384 броя. Лек спад се наблюдава при елените – от 56 на 53 екземпляра. Представителите на тези видове обаче нямат постоянни местообитания тук, уточни Вангелов.

Значително повече са преброените зайци. Броят им е нараснал със 199 в сравнение с 2022 г., когато са били 2420. Основната причина за това са извършените разселвания през последните години, като само през тази те са 100 броя.

Преброяването на хвъркатите е отчело спад въпреки ежегодното разселване. Яребиците са намалели от 2 762 екземпляра лани на 2 255 сега, а броят на кеклиците - от 428 на 287. При фазаните също се наблюдава намаляване от 818 на 808.