22
Сря, Май
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Любителският риболов се забранява от 15 април до 31 май, гласи заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Забраната е на основание Закона за рибарството и аквакултурите и се прилага ежегодно през размножителния период на пролетно-летните видове.

Изключение от правилото са някои видове риба, чийто улов е бил преустановен по-рано. Това са щука и распер, забранени до 1 май, и бяла риба - до 15 май.

Освободени за риболов са три язовира в област Хасково, сочи министерската заповед. Това са яз. Корен, община Хасково, яз. Доситиево и яз. Орешец, община Харманли. Само за членовете на ловно-рибарското дружество в Свиленград пък е разрешен риболовът в язовир "Кавак дере" край Свиленград. След празниците ще вземем решение дали да позволим да се хваща риба в язовирите "Мелницата" край с. Студена и "Кюй дере" край Райкова могила, тъй като наскоро бяха зарибени, споделиха от Ловното.

По време на забранителния период контролът по водоемите ще бъде засилен, подчертаха от ИАРА-Хасково. На нарушителите ще бъдат съставени актове. Санкциите за бракониер с въдица са от 1 500 лв. до 3 000 лв., а за „мрежарите“ - от 3 до 6 хил. лв.