23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Изборният ден приключи. Като цяло в община Свиленград вотът е преминал нормално. В РИК-Хасково са регистрирани три жалби.

Едната е свързана с изгубена урна в Момково, която първоначално била заменена с кашон от близкия хранителен магазин. Около 15:00 ч. урната била намерена. Кашонът запечатан, като решението на РИК е при броенето на бюлетините да се вземат предвид и тези от картонената кутия.

Адв. Свилен Овчаров пък е подал жалба до РИК-Хасково. В нея се посочва, че кметът Трифон Трифонов взел принтера на СИК 292800033 и го върнал малко по-късно. Освен това Трифонов бил регистриран като упълномощен представител на КП“ГЕРБ-СДС“ . След извършена проверка от РИК установили, че действително кметът е взел принтера от горепосочения секция / това е принтер от кметството/ за да разпечата получени по ел.поща указания от ЦИК, които е следвало да предаде на СИК. Кметството не разполагало с друг принтер и поради тази причина се е наложило същия да бъде ползван от кмета за нуждите на СИК, което не представлявало нарушение на ИК. По отношение на второто твърдяно нарушение, че Трифонов е и упълномощен представител на КП “ГЕРБ-СДС“ РИК 29-Хасково, счита, че не е налице нарушение доколкото в ИК не съществува такава забрана.

В РИК е постъпила с вх. № 432/ 02.04.2023 г. информация от съответните СИК за членове, заемащи ръководни длъжности в СИК № 292800038 в община Свиленград и в СИК № 292800041 в община Свиленград, които не са се явили в изборния ден. Взето е решение веднага да се назначат нови членове на мястото на неявилите се.

Първите резултати от EXIT POLL след предсрочните парламентарни избори, проведени днес, показват близки резултати за първо и второ място. Оспорвана е и битката за третото място. Мнозинството от българите са избрали да гласуват с машина - 64,8% според социологическа агенция "Маркет линкс". С хартия са гласували 35,2 на сто. Избирателната активност е малко по-висока от изборите през октомври. По данни на "Алфа Рисърч" днес тя е 40.5% На 2 октомври 2022 година до урните отидоха 39,41% от имащите право на глас.

Окончателните резултати ще станат ясни след преброяването на гласовете от ЦИК, като ключов за тях може да се окаже вотът в чужбина.

ПП-ДБ водят с малка преднина пред ГЕРБ-СДС, сочат първите прогнозни резултати. Според "Алфа Рисърч" коалицията между ПП и ДБ получава 26,4% от гласовете, според "Галъп интернешънъл" - 25,6%. Партията на Бойко Борисов получава 25,5 на сто според "Алфа Рисърч" и 24,8% според "Галъп интернешънъл". В 49-ото Народно събрание ще попаднат още три или четири партии - ДПС (13,9%; 13%, съответно според "Алфа Рисърч" и "Галъп интернешънъл" ), "Възраждане" (13,5%; 14,2%) и БСП (9,2%; 10%). Според първите резултати на ръба са "Има такъв народ" (3,5%; 4%). Под чертата остават "Български възход" (3,6%; 2,8%) и "Левицата!" (2%; 2,2%). С "Не подкрепям никого" са гласували 4% от избирателите по данни на "Алфа Рисърч", а според "Галъп интернешънъл" този избор днес са направили 3,8 на сто от българите.