14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

За пръв път финалът ще се проведе в Свиленград

Свиленградското ОУ „Иван Вазов“ е единственото в Хасковска област с участник в националната олимпиада по история и цивилизации тази година след блестящото представяне на седмокласничката Никол Узунова. Тя спечели първото място в областния кръг на трудното състезание.

И тази година, благодарение на качествената подготовка на Христина Парушева, учениците от пети, шести и седми клас на ОУ „Иван Вазов“ успяха да завоюват две първи и едно второ място в областния кръг на олимпиадата. Никол Узунова получи 77 точки от 80 възможни като остави далеч зад себе си втория в надпреварата, записал резултат от 58 точки. Така възпитаничката на ОУ „Иван Вазов“ е единствената от област Хасково, получила правото да участва в националното състезание. В него ще премерят знания едва 54 седмокласници от цялата страна като 23 от класираните ученици са от софийски училища.

Третото и четвъртото място при 7 клас отново завоюваха ученици на ОУ „Иван Вазов“. Това са Деница Грозева и Маргарита Грозева. Със 74 точки Едита Жусуфи зае второто място в областния кръг на олимпиадата по история и цивилизации при шестокласниците. Само 1,5 т. не достигна на нашата ученичка, за да стане първа. Едмонд Жусуфи се класира четвърти. На първо място в областта при петокласниците се класира нашият ученик Дамян Дамянов.

И миналата година ОУ „Иван Вазов“ Свиленград спечели две първи и едно второ място в областния кръг на олимпиадата по история и цивилизации. През 2019 г. отново възпитаник на училището успя да се класира за националния кръг, който тогава се проведе в Копривщица. На него Атанас Шишков се класира в призовата тройка. Национален кръг на олимпиадата по история и цивилизация се организира само за ученици от 7, 10 и 12 клас.

Тази година, за пръв път, националният кръг на олимпиадата по история и цивилизации ще се проведе в Свиленград, на 28-30 април.

На заглавната снимка: Никол Узунова