22
Сря, Май
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Изданието е събрало ведно 21 личности от миналото досега

Новата книга на Историческия музей “Почетни граждани на Свиленград“ бе представена пред обществеността в голямата зала на Общинската библиотека. Книгата е десети пореден том от колекцията за местна история на музея. Тя спечели конкурс за частично финансиране по програма „Помощ за книгата” на Министерство на културата. Доплащането за печат осигури община Свиленград.

Сборникът „Почетни граждани на Свиленград“ съдържа биографични очерци за 21 личности, представена е и дейността на една организация - Доброволно формирование – Свиленград. Всички те са удостоени със званието „Почетен гражданин” или са отличени с Почетен знак на Свиленград. Обхванат е периодът от освобождението на Свиленград през 1912 година до наши дни. Първите пет от личностите, получили почетното гражданство, олицетворяват борбата за национално освобождение и обединение на българския народ от Възрожденската епоха до Балканската война. Това са генералите Никола Иванов и Димитър Кирков, т.е. главнокомандващият на прославената 2-ра армия и командирът на 8-а Тунджанска дивизия, които със своите офицери и войници извоюваха свободата на Свиленград през 1912 г. Редом с тях са имената на Патриарха на българската литература Иван Вазов, главен учител в града в началото на 70-те години на ХІХ в., и на неговия приемник на учителската катедра Петър Станчов, просветен деец и революционер. Свиленградчани са поставили до тях и цар Фердинанд, като олицетворение на българската държава и нейната политическа и военна мощ, благодарение на която Свиленград получава своята свобода. Сред другите имена в книгата има представители на епохата на Народна Република България, а най-много са личностите от нашето съвремие от последните 20 години. Някои от тях са заслужили отличието най-вече за развитието и благополучието на града, други са добили национална известност, трети са спечелили световна слава. Сред тях са имената на спортисти, културни творци, академични учени и преподаватели, лекари, общественици, дарители и ръководители, всеки един от тях лидер в своята сфера.

„Работата по книгата започнахме преди няколко години по инициатива на нашия съгражданин и тогава депутат от 44-то Народно събрание инж. Никола Динков, който финансира първоначалната подготовка на проекта”, каза директорът на музея и автор на книгата Елена Митева. Тя благодари на екипа, работил по изданието - за издирвателската работа на историка Милен Вълчев от РИМ – Хасково и за предоставената информация за периода след 2005 г. на експерта „Връзки с обществеността” в община Свиленград Калина Райкова, която е и коректор на книгата. „Колегата Вълчев прерови много архивни документи в Държавен архив - Хасково и се постарахме информацията да е пълна и точна. Там, където не попаднахме на документи, проучихме спомените на местни хора - добре запознати с едно или друго знаково име или събитие”, каза Елена Митева. „Позволете ми да изкажа своето „благодаря“ на община Свиленград, в лицето на предишния кмет инж. Георги Манолов и настоящия – арх. Анастас Карчев, както и на общинските съветници, защото благодарение на подкрепата на общината към музейната дейност нашата работа върви успешно, вече имаме издадени 11 поредни тома, някои спечелили финансиране от Министерство на културата.”

„Най-големият капитал на града ни са неговите хора, а почетните ни граждани са тези, с които се гордеем, те са пример за нас и следващите поколения”, каза в приветствието си кметът на общината арх. Анастас Карчев. Той подари томчето на гостите на събитието и герои от книгата - почетните граждани д-р Димитър Ермов и Валентин Ангелов, ръководителя на доброволното формирование Валери Чакъров и спомоществователя Никола Динков. Учителят Димитър Гилев и библиотеката също получиха новото издание на музея.

Да правим добро и с любов да се грижим за своя град, беше посланието на участниците в срещата. Всички те благодариха на екипа, създал книгата, и отбелязаха колко са ценни подобни биографични издания като знак на почит и добър възпитателен и вдъхновяващ пример, а също и за опознаване историята на родния край от младите хора.

Книгата може да бъде закупена от сградата на музей. Цената ѝ е 9 лева.