15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Собствениците масово нарушават общинската наредба и не почистват ла***та на питомците си

Свиленградчани масово не спазват Наредбата за опазване на обществения ред и не почистват след любимците си. Разходете се само 30-ина минути из улиците и ще се натъкнете на десетки кучешки „бижута“. За това сигнализира в редакцията на „Старият мост“ читател, който чрез нас поиска да се обърне към недобросъвестните собственици с призив да изхвърлят ла***та на питомците си.

При отглеждането на куче се изисква голяма отговорност, всеки стопанин има права и задължения. Който желае, може да се запознае с общинската Наредба съвсем лесно. Чрез чл. 30 т. 1 се „забранява разхождане и паша на животни в градините, парковете и уличните зелени площи, дворовете на учебните и здравни заведения“, а в т. 2 кратко и ясно се посочва: „собствениците на домашни любимци при разхождането им са длъжни да почистват отделените от тях фекалии“. Което означава, че всеки, извел кучето си на разходка, трябва да носи пособия, с които да прибере кучешките изпражнения примерно в найлонов плик. На теория е ясно, но на практика - не. Повечето кучкари въобще не обръщат внимание на въпросната наредба и не почистват след изхождането - нито по улиците, нито в парковете и градските градинки. Те дори смятат, че тревните площи там са най-подходящото място за облекчаване на питомците им.

Наша справка показва, че на територията на община Свиленград има регистрирани 946 кучета. Вероятно поне още толкова не са вписани в регистъра от стопаните си с цел избягване на годишната такса от 8 лева. Само си представете колко акита остават по улиците на иначе уредения ни и чист град, ако поне веднъж дневно тези кучета биват извеждани на разходка от "разсеяните" си стопани, които "забравят" да почистят след любимците си.

Впрочем, събирането на изпражненията е не само по-екологично, но и ще ви седне по-евтино на джоба. 4 ролки с по 20 пликчета (общо 80) струват между 3 и 5 лв. и са достатъчни за около месец и половина. А глобата при непочистване след изхождането е между 10 и 50 лева. Но общинските служители не могат да следят всеки кучкар. Ето защо от ръководството на Общината апелират да се подава сигнал при тях, ако попаднете на такива недобросъвестни собственици.

Не искам да бъда разбран погрешно, не мразя кучетата, но повече обичам хората, казва нашият читател. „Затова моля притежателите на кучетата просто да почистват след домашните си любимци и да не създават хигиенни проблеми на свиленградчани, които могат да прераснат и в здравословни. Те и без кучешките л**на си имат достатъчно други проблеми. По-гнусно от това да събирате л**на е това да НЕ ги събирате“, допълва той.