21
Нед, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Дигиталната колекция на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково се обогати със снимки, публикувани в някогашните „Фотовести”- издание на хасковския Център за фотопропаганда към Държавното обединение „Българска фотография“.

115 снимки представят местната икономика по времето на социализма. Фотографииите са ценно свидетелство и за развитието на образованието и здравеопазването в града и Хасковски окръг.

Обективът на „Фотовести” е запечатал и откриването край Капитан Андреево на новата жп линия между България и Турция на 4 октомври 1971 г. Конвенцията за проектиране и строителство на директна железопътна линия от Свиленград през Капитан Андреево до Пехливанкьой е подписана през 1967 г. Дотогава експлоатацията е значително затруднена заради преминаването ѝ през гръцка територия и двукратното пресичане на турско-гръцката граница. Участъкът е пригоден за движение на влаковете със скорост до 120 kм в час. За изпълнението на тази железопътна връзка се налага построяването край Свиленград на стоманен мост над река Марица с дължина 500 м. На снимката е българската правителствена делегация начело с тогавашния министър на архитектурата и благоустройството Георги Стоилов (в средата), а на турската – министърът на благоустройството и временно управляващ Министерството на съобщенията д-р Джахит Каракаш (вдясно). Зад тях е първият секретар на ОК на БКП в Хасково Господин Корцанов. Събитието е достойно отразено от всички централни и регионални вестници.

Съхранена е и снимката „Граничари на пост“ край една от многобройните по онова време застави в района на Свиленград. Текстът е лаконичен, подчинен на строгите изисквания за опазване на държавната тайна.

В дигиталната колекция може да се види и снимка на новооткрития хотел-ресторант „Свилена“ с паркиралите край него леки коли.

Любимец присъства с фотография на централния площад .

За улеснение на читателите на „Дигитална библиотека” към описанията на част от снимките са добавени уточнения и кратки биографични справки за личностите, с които са свързани.

Надяваме се колекция „Фотовести” да бъде полезна не само за историци, краеведи и други специалисти, но и за всички, които се интересуват от миналото на Хасково и региона, казват в хасковската библиотека. СМ