14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

С тържествена програма в Свиленград бе отбелязан националния празник на България – 3 март.

На площада пред хотел „Свилена“ присъстваха кметът на общината арх. Анастас Карчев, общински съветници, представители на партии, организации, клубове, училища, детски градини, спортни клубове, много граждани. Те поднесоха венци и цветя на паметника на героите от войните.

С църковен ритуал, отслужен от архиерейския наместник отец Константин и отец Георги, и с едноминутно мълчание бяха почетени жертвите за свободата на България. Химнът на Република България изпълни Духов оркестър „Костадин Манов” с диригент Васил Василев.

Преди това бяха припомнени историческите събития, свързани с 3 март.

На 21 януари 1878 г. Частта московски драгуни от авангарда на генерал Струков освобождава Свиленград, a жителите му посрещат с хляб и сол влизащите руски войски. Под празничния звън на църковните камбани свиленградчани възторжено посрещат освободителите и тържествено се обявява освобождението на града. На следващия ден, след като оставя охрана на моста и разполага медицинска служба, генерал Струков се отправя към Одрин и същия ден го овладява. След подписването на Сан Стефанския мирен договор от 3 март 1878 г. както в цялата страна, така и в Свиленград се установява Временно руско управление. Създава се Свиленградски окръг към Пловдивска губерния, в който са включени 95 села. Но с подписването на Берлинския договор от 13 юли 1878 г. Свиленград се връща в пределите на Османската империя, за да дочака своето последно освобождение по време на Балканските войни. В днешния ден издигаме българското знаме като израз на национална гордост, единство и самочувствие. Днес се назоваваме свободни благодарение на хилядите борци за свобода и независимост, поколения наши просветители, будители, знайни и незнайни герои и жертви. Признателни сме към хилядите руски войни и доброволци, към представители и на други народи – румънци, финландци, поляци, украинци, сърби, черногорци…, загинали в Руско-турската освободителна за нас война от 1877-1878 г. И да не забравяме славните български опълченци, за които кап. Георги Станев през 1907 г. Казва: „Нашите опълченци показаха на цял свят как българинът знае да мре за Отечеството си! Те показаха и завещаха на нас, как трябва да се изпълнява дълга пред свещения олтар на Отечеството ни!”

Празникът продължи с изпълненията на духовия оркестър и самодейци от община Свиленград.

Честит празник, българи! Нека днес отдадем почитта си на нашите герои. А всеки ден да пазим родовата си памет!