Общество
Инструменти
Шрифт

Димитър Гилев: Левски е нещо голямо и вечно, което винаги ще ни обединява

150 години от обесването на Васил Левски отбелязаха в Свиленград днес. Както обикновено, на панихидата присъстваха предимно ученици и служители на Общинската администрация. Тук-там се забелязваха и граждани.

Пред паметника на Левски в Свиленград за живота и делото на Дякона разказа учителят по история и будител №1 на България Димитър Гилев.

Архиерейският наместник отец Константин и отец Георги от църквата „Живоприемний източник“ в кв. Гебран отслужиха заупокойна молитва. Участие в програмата взеха третокласниците от ОУ „Иван Вазов“ Милчо Милчев, Катерина Христозова и Симона Бургуджиева, чийто класен ръководител бе Желязко Чапкънов, Йоан Крясков от ДГ „Зорница“, клуб „Родолюбие“ с ръководител Димитър Гилев и клуб „Млади възрожденци“ с ръководител Ангел Ангелов.

След това от името на Общински съвет, ОбА, политически партии, училища и няколко организации бяха положени цветя и венци.

На паметната плоча на къщата, в която през 1871 г. Дяконът запалва в сърцата и умовете на най-будните свиленградчани революционния плам за свобода, също бяха поднесени цветя.

В Любимец пък ще се преклонят пред паметта на Васил Левски утре в 11:30 ч. Преди това - от 11:00 ч., ученици от НУ „Захари Стоянов“ ще се представят пред присъстващите с рецитал.