14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

След публикация на "Старият мост" са се увеличили заявленията за премахване на опасни дървета от гробищата

Утре (18 февруари) отбелязваме първата от трите големи Задушници за годината – Месопустна. Датата й се мени всяка година, тъй като зависи от Великденските пости и празници.

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) православните българи извършват помен в памет на мъртвите. Задушницата се нарича Голяма, защото се споменават и починалите в самота без близки, както и тези от внезапна смърт.

През седмицата алеите и пространствата между гробовете в Свиленград бяха почистени от фирмата-концесионер. Както "Старият мост" писа, 18 дървета бяха премахнати по молба на граждани. Причината е, че растенията увреждат паметни плочи и ограждения на гробове. Част от дърветата пък се отстраняват защото са изгнили и опасни. Процедурата е безплатна, а след нашата публикация заявленията за премахване на такива дървета се увеличили.

От няколко години на задушниците Община Любимец осигурява безплатен превоз, който да извозва желаещите да посетят местата за покой на своите близки и роднини. Часовете на тръгване на автобуса от паркинга до магазин „Касъров“ към Гробищния парк ще бъдат на всеки кръгъл час: 8.00ч, 9.00 ч. и 10.00 ч., а извозването в обратна посока – от централен портал на Гробищен парк - в 8.40, 9.40 и 10.40 ч.

Снимка: Архив "Старият мост"