18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

На 63-годишна възраст ни напусна началният учител в свиленградското ОУ „Иван Вазов“ Желязко Чапкънов. Поклонението ще бъде днес от 12:00 ч. в родното му село Студена.

Желязко Чапкънов е роден в свиленградското село Студена на 31 март 1960 г. Завършва основното си образование там, а средното – в гимназия „Д-р Петър Берон“. Дипломира се във Висшия педагогически институт в Благоевград през 1986 г. със специалност „Начална училищна педагогика“. Още същата година постъпва на работа в ОУ „Иван Вазов“, където минава почти 40-годишният му трудов път.

Всеки, който се е докоснал до г-н Чапкънов, го познава като изключително отдаден на професията и децата Човек. Сега преподаваше на третокласници, които му бяха и последния випуск преди пенсиониране. През всичките тези години Желязко Чапкънов е споделял, че най-вече иска да научи учениците си да бъдат стойностни хора. Стремеше се към това да възпита у децата да бъдат толерантни един към друг, да се изслушват и общуват помежду си, да зачитат чуждото мнение и да могат да защитават своето, да подадат ръка на човек в нужда и да не се притесняват да потърсят помощ. Но най-вече да бъдат честни и стриктни към задълженията си, какъвто беше той самият.

Ето защо вчера, като без предупреждение не се явил на работа, колегите му отишли да го търсят понеже живеел сам и не отговарял на обажданията им. Вероятната причина за смъртта е сърдечен инфаркт или инсулт.

Поклон, Учителю! Винаги ще останеш в сърцата на тези, които те познаваха!