25
Чет, Юли
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Президентът Румен Радев удостои свещеника ни в Одрин отец Александър Чъкърък с ордена „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен. Това стана днес на официална церемония в Гербовата зала на Президентството, на която присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

За отец Чъкърък "Старият мост" подробно писа миналата година по повод Деня на народните будители (1 ноември). Той е един от истинските българи, опазил нашия дух повече и от нас в България. Няма българин, който да е бил в Одрин и да не е чул за него. Едни го познават от службите в църквата „Св. Георги Победоносец“, други от българското училище, трети от благотворителността към нуждаещите се, четвърти – от разказите на родителите си.

Цялата фамилия Чъкърък отдавна олицетворява образа на новите будители. Те са възпитани да пазят българщината, посветили са живота си в отстояване на християнството и състраданието, а мисията им е да възпитават идните поколения в смирение, честност и достойнство.

Александър Чъкърък е роден в Одрин, в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършил е българското училище „Петър Берон“ в турския град и семинария в Пловдив. Има диплома за магистър по богословие от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ръкоположен е за свещеник през 2001 г. и от 2003 г. служи в църквата „Св. Георги Победоносец“ в Одрин. Заедно с баща си десетки години доброволно поддържат и стопанисват българската църква. Нещо повече – двамата организират многобройни благотворителни кампании и инициативи, с които вдъхновяват българската общност и изтъкнати общественици от Одрин да се включат в опазването и реставрирането на храма.

С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен държавният глава удостои Петър Горанов, Отец Александър Чъкърък, проф. Диана Петкова и проф. Д-р Димитър Димитраков. Почетен знак на президента Румен Радев връчи на инж. Тодор Тошев и на Иво Папазов – Ибряма.