25
Вт, Юни
20 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 2 000 лева дари за пострадалите от земетресението в Турция легендарният български оркестър „Канарите“. Благородният жест бе направен в събота на тържеството по случай Трифон Зарезан в с. Димитровче, в което музикантите се включиха по покана на домакините от селото. Париге са от хонорара ни за днешното участие, казаха изпълнителите от популярната група.

Както си му е редът, традиционният празник започна със зарязване на лози. Първи взеха ножиците кметът на Свиленградската община арх. Анастас Карчев и досегашният бей на лозята в Димитровче Стефан Стефанов, който заради Ковид пандемията три години подред изпълняваше тази функция.

Отец Димитър отслужи молeбен за здраве и плодородие. Под звуците на музиката край лозовите масиви се зави кръшно хоро.

Танците продължиха и на площада в центъра на селото, след което над 250 души се събраха в просторната зала, любезно предоставена от кметицата на селото Донка Казакова, за тържествен обяд и веселба. През цялото време градусът на настроението бе поддържан от невероятните изпълнения на „Канарите“.

Традиционно празникът продължи с избор на най-добър винар. На първо място бе класиран еликсирът на Георги Вълчев, чиито вина и друг път са печелили награди. Втори стана досегашният бей Стефан Стефанов, а трети - Георги Шидеров. 

При традиционния ритуал с пара в питка бе определен и новият бей на лозята. Късметът се падна на Румен Милчев.

Село Димитровче е известно с хубавото си грозде, благодарение на многото слънчеви дни и плодородната почва. Тук се отглеждат над 2000 дка лозя. Димитровче е и селото с най-много винарски изби в община Свиленград. Първата - "Димитровче", отвори врати преди около шест години. След нея започнаха да функционират "Сарандиев" и "Джемперлиев".