17
Пон, Юни
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Очаква се другата 1/2 да бъде изградена през 2023-та

Един от новите квартали на Свиленград – „Речните лозя”, вече е наполовина с водопроводна и канализационна мрежа.

В края на месец януари общината завърши първия етап от проекта за изграждане на подземна ВиК инфраструктура, който обхвана една втора част от квартала. Taĸa 50 пpoцeнтa oт дoмaĸинcтвaтa, живущи там, щe мoгaт дa пoлзвaт комуналната ycлyгa. Дoceгa те бяха изцялo нa xидpoфopи и септични ями.

С приемането на Общия устройствен план на Свиленград през 2012 г. се даде възможност квартал „Речните лозя” да бъде включен в регулацията на града, коментира кметът на общината арх. Анастас Карчев. Впоследствие общината изготви проект за регулационен план и в съответствие с него се извърши отчуждаване на части от имоти, на които попадат улици. Общината отдели собствени средства и направи проект за изграждане на водопровод и канализация. За 2022 г. успяхме да осигурим финансиране от МРРБ на стойност 660 869 лева с ДДС за изграждане на ВиК мрежа на половиния квартал. Общината дофинансира с 22 000 лева от бюджета, за да можем да изпълним цялостни ВиК клонове. Очакваме през тази година от МРРБ да ни осигурят останалите 50% от необходимите средства, за да довършим ВиК инфраструктурата на целия обект. След това общината ще изготви проектиране за улична мрежа, включващо асфалтиране, поставяне на бордюри и осветление, и ще търси финансиране за изграждането й, за да може квартал „Речните лозя” да бъде приобщен към града с нова подземна и надземна инфраструктура.

В същото време общината подмени водпроводите на част от улица „Крайречна” и на част от улица „Георги Бенковски”. Проектът е на стойност 75 000 лева, отделени от бюджета на общината. Тези две улици бяха останали недовършени след реализиране на проекта за подмяна на водпроводната мрежа на централна градска част. С тях вече на 100% улиците в центъра на Свиленград са с нов водопровод, каза кметът арх. Карчев.