Общество
Инструменти
Шрифт

От 30 януари до 3 февруари журналистката Мария Ванкова, която е от Любимец, и Росен Цветков ще заместват Златимир Йочев в ефира на „Тази сутрин“, съобщават от bTV.

Сутрешният блок ще бъде поет от водещата на bTV Новините и здравен репортер Мария, заедно с дългогодишния репортер и Продуцент на годината 2022 Росен, докато титулярният водещ е в отпуск. 

Мария Ванков е завършила СОУ „Желязко Терпешев“ в  Любимец, след което - „ Журналистика“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Тя става част от редакцията на bTV през 2008 г. Отразява основно теми от сферата на здравеопазването и социалната политика за зрителите на bTV Новините. През 2011 г. получава наградата на Българска стопанска камара за активно отразяване на социално-икономическата проблематика, а през 2012 и 2013 г. - годишната награда на Българския фармацевтичен съюз. През 2015 г. е носител на наградата на КНСБ за активен социален репортер, през 2017 г. – на приза „Спасител на детството“ от Националната асоциация за приемна грижа. През 2016 г. й бе връчена наградата „Скритото добро“ на Столична община. Призът се дава за проявена социална ангажираност и за разследванията й в социалната и здравна сфера. През 2018 г. Мария получава и отличието „Репортер на годината“ на bTV Новините, а същата година беше отличена и от Съюза на юристите в България. През 2020 г. в ръцете й вече е една от най-престижните награди в журналистиката на фонд „Валя Крушкина – журналистика за хората“, а през 2021 г. става носител и на приза „Даниела Сеизова – В името на живота“ в категория „Телевизия“.

Усърдната й работа не остава незабелязана и от директора на отдел „Новини, актуални предавания и спорт“ Антон Хекимян, който й гласува доверието да поеме стола на водещ на късната емисия новини в ефира на bTV.