27
Пон, Май
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Причина за лошата слука е Африканската чума по свинете

Най-слабия досега сезон за отстрел на дива свиня отчетоха от Ловно рибарското дружество (ЛРД) в Свиленград. Повалените екземпляри са едва 17 от план за отстрел 113, което е 21,5 % от изпълнението му. Припомняме, че предния ловен сезон също не беше силен, като планът бе изпълнен на 31,9 % с 36 убити прасета.

Основната причина за ниския урожай е Африканската чума по свинете, която покоси някои ловни райони от община Свиленград, намиращи се от едната страна на р. Марица. Някои от земите остават заразени и досега, като дори при млади прасета са открити антитела на болестта. Специалистите твърдят, че са необходими най-малко пет години, за да се нормализират нещата.

Любопитното е, че дружинката от село Студена, която традиционно е първенец по най-много убити прасета, сега няма повелено нито едно. Тази пък от село Сива река, която обикновено не може да се похвали с богат улов, сега е на първо място по убити свине – 5. На второ място по слука този сезон се нареждат майсторите на чифтето от Мезек и Сладун с по 3 повалени шопара, а трети са Гебран с 2. Останалите 14 дружинки не са убили нито едно прасе.

Иначе, ловният сезон е преминал при добра организация. Спазвали са се Законът за провеждане на инструктаж преди започване на всеки ловен излет и подписването на съответната декларация за безопасност на лова, благодарение на което не са били допуснати инциденти и злополуки.Ръководствата на дружинките и всички ловци съзнателно и отговорно са работили за подхранване и опазване на дивеча. До края на февруари продължава груповият отстрел за хищници.

Впрочем, прием на документи за провеждането на курс за млади ловци тече в ловното дружество. Желаещите да се включат в обучението могат да се запишат до края на февруари в офиса на сдружението. Сега върви кампания и по подновяване на членството. Крайният срок за това е 28 февруари.