15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Десетки електроуреди са изгорели след падналата в петък (20 януари) мълния в Свиленград. Това показа проверка на „Старият мост“ по застрахователните дружества и работилнички на техници на бяла и черна техника.

Изгорели са перални, климатици, телевизори и др. за хиляди левове.

Бурята връхлетя изненадващо. Изведнъж всичко притъмня, излязох на терасата да видя какво става и в този момент някъде наблизо падна мълнията, която разтресе всичко наоколо, сподели наша читателка, живееща в района на пазара. Явно мълнията е паднала върху някой от гръмоотводите, тъй като от Пожарната споделиха, че при тях няма подаден сигнал за избухване на пламъци. Началникът на службата обаче Ивелин Тонев се оплака, че е изгорял служебния му компютър.

Линиите за Интернет на два от доставчиците също са били поразени. Сигналът бе прекъснат, а доста хора се оплакаха, че модемите им издали багажа. Явно авариите са били големи, тъй като няколко дни бяха нужни за отстраняване на проблема.

Според специалистите поставянето на специални защити не дава гаранция на 100 % в подобни случаи. Най-сигурният начин за предпазване на техниката е изключването от мрежата, съветват те.