15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Свиленградчанинът Радослав Христов бе избран за председател на Студентския съвет на СУ „Св. Климент Охридски“. Това стана ясно на 15 декември след Изборно заседание.

Студентският съвет на Софийския университет е най-големият орган на студентско самоуправление в СУ и целта му е да защитава интересите на обучаващите се пред ръководните органи на университета. Постоянните комисии към Съвета са шест - по образователни дейности, по финансови и административни въпроси, по социално-битови въпроси на учащите, по връзки с обществеността, по международна дейност, по културна дейност и по спортна дейност. Досега Радослав бе начело на спортната комисия, като се справяше отлично на поста си. Съвсем наскоро той бе удостоен със специален плакет на университета за значителен принос и издигане на престижа на Алма матер в областта на спорта. 

"Въпреки че „Св. Климент Охридски“ е най-добрият университет в България, също има неща, които трябва да се подобрят в него. Смятам, че с мотивацията ми и тази на останалите членове на Съвета можем да постигнем добри неща, за да продължим да издигаме авторитета му", сподели Радослав пред stmost.info.

Впрочем, Ради е четвърти курс студент по право. Както сме писали, той е внук на уважаваната в Свиленград педиатърка д-р Недялка Петрова. Завършва „Селски туризъм с усилено изучаване на английски език“ в ПГССИ „Христо Ботев“ през 2018 г. Същата година, заради oтличнитe peзyлтaти в yчeбния пpoцec и извън него - пpoявявa paзнocтpaнни интepecи и yчacтвa в paзлични ĸoнĸypcи, cъcтeзaния и мepoпpиятия, Ради е избран за Ученик на годината на Община Свиленград. Успешното му представяне в yчeничecĸия фopyм „Meнютo – гapaнция зa ycпeшeн пpaзниĸ“ пък мy дава пpaвoтo дa пpoдължи oбyчeниeтo cи в Aгpapeн yнивepcитeт - Πлoвдив, но той избира Правото. Като студент в СУ „Св. Климент Охридски“ Ради продължава да се доказва с успехите си. С курсовата си работа, посветена на Нюрнбергския процес, той е сред отличените в състезанието по Обща теория на правото, организирано от Катедрата по теория и история на държавата и правото в Алма Матер. Това му гарантира и отличната оценка по дисциплината „Обща теория на правото“. По време на защитата на своя труд Радослав разказва и лична история, говорейки за дядо си – д-р Стоян Петров, който бил участник във Втората световна война. Сред оценяващите експерти в академичната комисия са деканът на Юридическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски“ - проф. д-р Даниел Вълчев, и проф. д-р Янаки Стоилов - юрист, професор по теория на държавата и правото, бивш министър на правосъдието.