19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Мустафа Гьокташ да бъде екстрадиран в Турция. Това постанови Апелативният съд в Пловдив днес.

Така пловдивските магистрати отмениха решението на Хасковския окръжен съд, който отказа екстрадацията на бившия полковник. Докато той бъде предаден на турските власти, ще бъде с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В Пловдивския апелативен съд делото е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Хасково срещу отказа на Хасковския окръжен съд да екстрадира Мустафа Гьокташ.

Бившият полковник от въоръжените сили на Турция и настоящ наказателен адвокат е издирван по молба на съдебните власти на Република Турция с цел наказателно преследване за престъпления „запланувано убийство“ и „членуване в организация, образувана за извършване на престъпление“. Той е обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол –Анкара. Срещу него в Турция се води наказателно преследване за предумишлено убийство на известен турски писател и университетски преподавател, което е извършено на 18.12.2002 г. в Чанкая с огнестрелно оръжие. За престъплението, в което Гьокташ е обвинен, в родината му се предвижда наказание доживотен затвор.

Издирването лице е преминало в България през август пресичайки незаконно „зелена граница“.. На 1.09.2022 г. Гьокташ е задържан в Свиленград при рутинна проверка от полицейски патрул, докато шофирал автомобил, тъй като се оказало, че предишният ден лицето е обявено за издирване с червена бюлетина.

Мустафа Гьокташ е подал документи до българските власти за предоставяне на убежище по политически причини, както и за статут на бежанец, но до момента процедурата и по двете производства не е задействана.

След като се запозна с документите по делото и изслуша страните днес, Апелативен съд – Пловдив прецени, че са налице изискуемите от Закона предпоставки за допускане на екстрадиция спрямо турския гражданин Мустафа Гьокташ. Турската страна е изпълнила всички изисквания за изпращане на официална молба за екстрадиция и е предоставила всички необходими документи, се посочва в мотивите на съда. Не са споделени залегналите в решението на Хасковския окръжен съд доводи, че ако лицето бъде екстрадирано в Турция, срещу него могат да бъдат допуснати нарушения, жестоко, нечовешко и унизително отношение и има вероятност да бъде подложен на политически гонения. Според Пловдивския апелативен съд Република Турция е дала достатъчно гаранции, че това няма да се случи и, че неправилно Хасковският окръжен съд е преценил, че престъплението, за което се издирва Мустафа Гьокташ, е политическо. Според апелативните съдии деянието е криминално, а не с политически характер. Апелативният съд допусна екстрадиция му само по обвинението за убийство, тъй като относно обвинението му за „членуване в организация, образувана за извършване на престъпление“ е изтекла давността за наказателното преследване по българските закони.

Решението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване.