17
Пон, Юни
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Варвара вари, Сава пече, Никола идва с голямата лъжица и гости гощава

Никулден е! Църквата почита Свети Николай Чудотворец - закрилник на моряците, рибарите, търговците, банкерите, семейството и рода.

Свети Никола се е родил през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия и по времето на император Константин Велики е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Взел участие в Първия вселенски Никейски църковен събор. Умира през 325 г.

Според народните вярвания, когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите в морето. Затова на Никулден моряците остават на сушата. Поверието гласи, че именно Свети Никола носи първия сняг – падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември. Легенда разказва, че веднъж, когато светецът плувал с лодка в морето, излезлите силни вълни и пробили дъното ѝ. Св. Николай бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне хората в лодката.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. „Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”, казва народната приказка. Народът ни приема великомъченица Варвара и св. Сава като две „сестри” или като „слуги” на св. Никола. На Никулден на трапезата задължително се слага риба, най-често шаран, пълнен с орехи.

Имен ден празнуват Николай, Никола, Николета, Николина и техните производни. В Свиленград най-много именици са Николай – 294, и Никола – 134, а Кольовците са 24-ма. За празника си днес ще почерпят 46 дами с името Николина и 22 – Николета. Все по-разпространено вече е и Никол, като 49 от нежния пол се казват така.

В Любимец Николаевците са 109, а Никола – 69. Осем се казват Колю, а 18 – Кольо. Сред дамите най-разпространено е Николина – 26, Нина – 14, по 12 са Никол и Николинка. Николета са кръстени 9 жени. Само един носи името Нико.

Екипът на "Старият мост" поздравява всички именици и банкери! Нека вашият ангел пазител - Св. Никола, ви закриля от зла помисъл и дарява с много здраве, щастие и победоносни успехи в живота! И не забравяйте, че не е името, което прави човека уникален, а сърцето и душата му! Честит празник!