27
Пон, Май
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Достатъчни количества и разнообразие от видове риба задоволяват потребностите и вкусовете на свиленградчани и за тазгодишния Никулден, показа проверка на „Старият мост“ по магазините и на пазара.

Най-бързо обаче свърши каракудата, тъй като е най-евтина, сподели пред наш екип Атанас Стойков, който повече от 20 години продава риба на свиленградския пазар. Търговецът не крие, че 9 лева за килограм шаран идвало „солено“ на мнозина и алъш-веришът не вървял толкова добре, както преди. Не бяхме вдигали цените години наред, но инфлацията удари и нас, подчерта Стойков, който е от Любимец, а стоката му е от язовир край с. Изворово.

По-голямо е разнообразието от риба на борсата в Свиленград. Там шаранът се пласира за 10 лева килото, а сомът върви по 15 лева за килограм. Предлагат се и американска пъстърва за 14 лева килограма и сьомгова пъстърва за 17 лева килото. Чистенето и рязането е безплатно. За тези, които нямат време да си приготвят рибата, срещу допълнително заплащане от борсата предлагат и изпържването ѝ.

За Никулден хипермаркетите в Свиленград продават риба на промоция. В „Т-маркет“ и „Билла“ шаранът върви по 7 лева, но не е жив и не ти го чистят. В гранд маркет „Жанет“ пък шаранът е 6,89 – 7, 89 лв./кг, като се предлага и котлет за 11,89 лв./кг. Там продават и по-екзотични видове – котлет от моруна (24,99 лв./кг), ципура (11, 49 лв./кг), лаврак (14,49 лв./кг), филе от акула (12, 99 лв./кг), филе от пангасиус (11,99 лв./кг), комплект за супа от сьомга (4,99 лева), калмари (14, 99 лв./кг) и др.

От Българската агенция по безопасност на храните призовават потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск. „Върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо“, съветват от БАБХ.

Впрочем, масирани проверки по търговските обекти и вътрешните водоеми започнаха инспекторите от ИАРА-Хасково още от средата на ноември. Следи се търговската мрежа, като проверки има и по водоемите. Глобите за риба без документи за произход са от 1 000 до 2 000 лв. Има и санкции за неправилното ѝ транспортиране. Глобата за бракониери с мрежи, транспортирането им и за нерегистрирани стопанства са до 3 000 лв. Акция „Шаран“ ще продължи и след Никулден.