17
Пон, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

5-годишната Виктория Георгиева от Свиленград получи високо признание на световен конкурс за рисунка. Нейната творба бе поместена в сборник с рисунките на победителите, а Вики бе удостоена с почетна грамота.

Свиленградчанчето посещава ДГ “Слънце”. Започва да проявява интерес към рисуването от много малка. С помощта и насоките, които семейството ѝ ѝ дават развива уменията си и участва в конкурси от 4 -годишна възраст. Тепърва ѝ предстоят още участия и надграждане в сферата на изобразителното изкуство.

Световният конкурс за рисунка се организира от фондация “Малък зограф” за девета година. Темата бе „Пролет, лято, есен, зима“. В надпреварата взеха участие млади таланти от 60 страни с около седем хиляди рисунки, от които комисията с председател Ана Бояджиева оцени и награди деца от 30 държави. Награждаването се състоя в Художествената академия в Казанлък.

Младите таланти бяха на възраст между 4 и 18 години, като победителите са от България, Тайланд, Молдова, Китай, Русия, Украйна, Тайван, Латвия, Литва, Австралия, Словакия, Сърбия, Южна Корея, Полша, Гърция и други.

Фондация „Малък Зограф“ е един от най-големите дарители на рисунки за различни институции, които имат отношение към възпитанието на децата. По случай конкурса рисунки ще бъдат дарени и на учебни заведения в Казанлък. Фондацията подпомага деца от България и чужбина в тяхното художествено образование и развиване на таланта им чрез разнообразни дейности и инициативи. Освен Световния конкурс за детска рисунка, сред тях са организиране на изложби с наградените рисунки, целогодишни обучения и курсове по изобразително изкуство, летни курсове и национални пленери. Дейността на фондацията цели да наложи изобразителното изкуство като фундаментален инструмент за култивиране на важни умения и способности у децата и стимулиране на тяхното развитие от най-ранна възраст.