18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Районната прокуратура в Хасково привлече като обвиняем 43-годишния Красимир В., който удари директорката на ДГ “Радост” в Свиленград Тодорка Хърсева. За случая вече писахме.

От събраните до момента доказателства е изяснено, че на 15 ноември около 13:20 ч. Красимир В. заедно с 3-годишния син и майка си отишли в детската градина в Свиленград, която момчето посещавало. Там били посрещнати от помощник-възпитателка. Възникнал спор дали на детето е била поставена инжекция без разрешение на родител. На мястото пристигнала и директорката Тодорка Хърсева. Тя обяснила на бащата, че в детската градина не са били поставяни инжекции на децата. В този момент Красимир В. се обърнал към нея и нанесъл удар в областта на лицето й. Вследствие на това директорката паднала на земята, а по-късно е установено, че в резултат на това е получила фрактура на тазобедрена става.

Активните действия по събиране на доказателства по случая продължават под ръководството на прокурор от Районна прокуратура – Хасково - Териториално отделение - Свиленград. Предстоят разпити на свидетели, назначаване и изготвяне на медицинска експертиза, която да установи характера на телесното увреждане и събиране на писмени доказателства. Утре (22 ноември) на Красимир В. ще бъде предявено обвинението, за което е привлечен като обвиняем от РП-Хасково и наблюдаващият прокурор ще прецени каква мярка за неотклонение ще бъде взета спрямо него. Предвиденото наказание в Закона за такъв вид деяние е от 2 до 10 години затвор.

По разпореждане на Районна прокуратура - Хасково се извършва и проверка по подаден сигнал от бащата Красимир В. за причинени увреждания на детето по време на посещението му в часовете в детската градина. Във връзка със случая прокурор от Районна прокуратура - Хасково е участвал в съвместно съвещания с представители на местната власт в Свиленград и социалните служби за обсъждане на мерките за закрила на 3-годишното дете, а също така необходимостта в детските градини да бъде монтирано видеонаблюдение или назначена охрана.

Тази сутрин пък (21 ноември) в сутрешния блок по Btv имаше пряко включване от двора на ДГ “Радост”. На мястото да подкрепят Тодорка Хърсева се бяха събрали колегите й от детската градина, а и от други учебни заведения в Свиленград, родители. В двора присъстваха още кметът Анастас Карчев и заместничката му Анелия Георгиева, председателят на ОбС Георги Еленков и директорът на дирекция “Хуманитарни дейности” към Общината Снежана Янева.

Пред телевизионната камера за инцидента разказа старши учителят Златка Иванова, която станала пряк свидетел на случилото се. Тя сподели, че на входната врата на градината бащата разговарял с детето клекнал, след което се изправил и ударил с лявата ръка дясната буза на директорката. Тогава тя пада и чупи ставата.

В друг репортаж пък Красимир В. отрича да е имало такъв инцидент и казва, че няма причина да се саморазправя с ръководството на градината. Той отишъл само да поговори и получи отговори от ръководството. “Не съм удрял жената и не съм отправял никакви обидни думи към нея. Жената не беше на земята, беше права. Говорихме, а след това дойде линейка и я изкараха през задния вход. Дали може жена на 55 години със счупен таз да е права?”, коментира бащата. По думите му, детето му е било удряно и инжектирано в градината, което пък от ръководството категорично отричат.

От ОбА-Свиленград коментираха, че е назначена проверка по случая, която не е установила да има насилие над детето. Прегледани са камерите на детската градина. Директорката Тодорка Хърсева има над 20-годишен стаж в градината, заяви кметът на Свиленград Атанас Карчев.

По телефона пред водещият на сутрешния блок Златимир Йочев пострадалата Тодорка Хърсева сподели, че днес ще бъде изписана от “Пирогов”. Била е оперирана, като интервенцията е преминала успешно. Ще мине, обаче, доста време, докато се възстанови напълно.

Репортажът на Btv може да гледате тук.

По NovaTV също имаше включване на живо, което може да изгледате тук.