28
Вт, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Стотици поддръжници на каузата препълниха читалището

8 831 лева успяха да съберат свиленградчани по време на инициативата „За едно дете повече“, организирана от духов оркестър „Костадин Манов“, фондация „Искам бебе” и НЧ „Просвета 1870“.

Благотворителната инициатива, съпътствана традиционно от концерт на духовия ни оркестър и приятели, се проведе тази вечер (19-и ноември). Стотици поддръжници на каузата препълниха читалището. Танцови и музикални изненади за публиката бяха подготвил самодейци от Свиленград. Всички те донесоха поводи за гордост, сълзи и много усмивки. В края на концерта на сцената бяха поканени основателят на „Искам бебе“ - Радина Велчева, която благодари за колективното добро, и председателят на фондацията Мария Янева. “Мисля си за чудесата, които се случват в Свиленград толкова години наред вече. Винаги изборът е наш. Дали ще правим добро, или лошо. Дали ще изберем да се предадем посредата на пътя, или ще продължим да вървим напред. Ние избрахме да правим добро заедно и да се раждат деца. Благодаря!”, каза на сцената Радина Велчева. “Аз се моля всички домове, които са празни, Господ да напълни с много детски смях. Ние знаем какво е домовете и сърцата ни да са празни. Искам най-сърдечно да благодаря на тези достойни хора от оркестъра, които толкова дълги години не се измориха”, заяви Мария Янева и подари на диригента на духовия ни оркестър Васил Василев картина “Ангела на благодарността”.

Както всяка година, и тази не мина без благотворителен базар. Непосредствено преди концерта от продажбата на красиви ръчнонаправени сувенири, картини, плетива и вкусни кулинарни изкушения се събираха средства също в подкрепа на семействата с репродуктивни проблеми. Преди това пък се проведоха училище за бременни „Щъркелите" с лектор д-р Милен Карагеоргиев, АГ специалист от Пловдив, както и среща с Радина Велчева и представяне на книгата й "ОсЪновените ангели".

Впрочем, Свиленград е първата община, която инициира обществена подкрепа за фондация „Искам бебе“. До момента с помощта на инициативата са се родили 27 бебета. Със събраните средства се покриват първоначалните изследвания за ин витро процедурите. Финансираният от държавата фонд „Ин витро“ поема разходите за три процедури, но не и първоначалните разходи.