21
Нед, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. Ком. Николай Николов получи днес Почетния знак на Свиленград. Това стана на официална церемония в голямата зала на Общинската администрация.

На тържеството присъстваха кметовете на Свиленград и Любимец арх. Анастас Карчев и инж. Анастас Анастасов, пожарникари, членове на Доброволното формирование към Пожарната в Свиленград, децата от отбор „Млад огнеборец“ и др.

Почетният знак бе връчен на комисар Николов от председателя на ОбС-Свиленград Георги Еленков. Пожарникар №1 благодари за оказаната чест. След приключване на церемонията имаше и коктейлна част.

Както вече писахме, да удостоят с почетния знак на Свиленград директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. Ком. Николай Николов решиха общинските съветници. Предложението дойде от председателя на ОбС Георги Еленков и бе прието с пълно единодушие. То е признание за безрезервната помощ на Николов към общината ни в тежки моменти и е във връзка с приключване на трудовата му дейност. В края на ноември комисарят ще навърши 60 години, което е пределната възраст за работа в МВР. Той е начело на дирекцията от 2006 година. Гл. Ком. Николай Николов бе неотлъчно до свиленградчани по време на голямото наводнение на 6 февруари 2012 г. Той спомогна не само за потушаването му, но и за възстановяване на щетите след това. С доставката на два мощни агрегата осигури аварийно електроподаване, когато токът за целия град бе прекъснат и отводнителните помпи можеха да спрат да източват водата от улиците. Решение, което буквално спаси града от по-голямото му заливане. Комисар Николов винаги е бил в най-трудните моменти на територията на общината, подпомагал е общинския кризисен щаб при решаване на многобройните тежки ситуации и е съдействал за осигуряване на допълнителна техника, личен състав и други необходими дейности. Лично е ръководил голяма част от тежките пожари в Сакар. Основно с негово съдействие беше санирана сградата на Пожарната в Свиленград. Лично е съдействал на доброволците от местното формирование да обменят опит в Кобленц (Германия) в един от най-модерните обучителни центрове за доброволци, както е и защитил идеята за изграждане на учебно-тренировъчен център в с. Генералово. По негово предложение община Свиленград ще кандидатства по проект за устойчив град по отношение на справянето с бедствия и аварии.