21
Нед, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Служителите в Спешното в Свиленград подкрепиха протеста на колегите си от цялата страна, който започна днес точно в 12:00 ч. Предвижда се от 7-ми до 13-и ноември всяка линейка на територията на България, независимо къде се намира, да включва звуков и светлинен сигнал за три минути на обяд в 12 часа.

"Недвусмислено и ежедневно ще напомняме, че Спешните центрове са част от Националната сигурност на България! Унижаващото отношение към усилията ни оскърбява не само нас, но и нашите пациенти, като омаловажава живота, здравето и достойнството на всички ни!", заявяват спешните медици и определят протеста си като "мълчалив, но оглушителен". Протестиращите предупредиха, че ако не се обърне внимание на исканията им, "инициативата ще премине към следващи действия".

В края на септември Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 9,8 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година. Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев каза тогава, че с тези средства ще бъдат компенсирани служителите в центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна, така че да бъдат постигнати заплатите, заложени в колективния трудов договор. Предварителните разчети показват, че лекарите ще бъдат компенсирани приблизително с 600 лв. месечно, фелдшерите - с 400 лв., медицинските сестри - с 350 лв., парамедиците - със 170 лв., шофьорите на линейки - с около 150 лв., каза още министър Меджидиев и уточни, че сумите са прогнозни. Предвидено е тези допълнителни средства да се получават от 1 октомври до края на годината. Протестиращите настояват повишените средства да се изплащат и след 1 януари 2023 година.

Искат и извънредния труд да се заплаща всеки месец, да се повиши заплащането на нощния труд. Категорията на труда им да бъде приравнена с тази на полицаите и пожарникарите. Нужни са и конкретни стъпки за привличане на специалисти в системата на Спешната помощ, както и подобряване на условията на работа. В писмо до медиите спешните медици посочват, че всекидневно ще напомнят, че спешните центрове са част от националната сигурност на България.