15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Представителите на силния пол четири пъти повече от жените

Свиленградското село Пъстрогор e сред малкото населени места у нас, в които мъжете са повече от жените. 249 мъже и 60 жени е населението на Пъстрогор, показват данните от последното преброяване.

Във всички области на страната жените са по-голямата бройка. В област Хасково мъжете са с 5 100 по-малко. Община Маджарово обаче е сред местата с най-много мъже на 1000 жени.

Тези данни съобщи Магдалена Костова – директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт, цитирана от БТА. Поводът е Световният ден на мъжете – 5 ноември. Той се отбелязва от 2000 г. през първата събота на ноември по инициатива на фондацията на Михаил Горбачов и с подкрепата на организациите на ООН с централа във Виена.

Костова отбелязва, че в България се раждат повече момчета, но постепенно в по-високите възрастови групи започват да преобладават жените.

Най-често срещаното мъжко име у нас е Георги, а напоследък най-предпочитано за новородените е Александър, казват още статистиците.

Любопитен детайл е, че несемейните сред мъжете у нас са 26,6 процента, докато при жените този дял е 18,8 процента, което е индикация, че при мъжете по-силно е развит стереотипът за необвързаност със семейство.Това пък информира Институтът по философия и социология на БАН след изследвания по повод Световния ден на мъжете.

СМ