25
Вт, Юни
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Благотворителната операция „Плюшено мече“ стартира в Свиленград за поредна година. Тя е посветена на сбъдването на мечти за коледни подаръци на деца и младежи в неравностойно положение и се провежда в цялата страна. Тукашен координатор на инициативата е Десислава Кордова.

В Свиленград ще се набират подаръци за общо 79 хлапета от Дневния център за деца с увреждания „Надежда“, Центъра за настаняване от семеен тип и ЦСОП „Стефан Василев“. Всеки желаещ може да се включи в кампанията, създадена изцяло от доброволци, чиято цел е да дарят надежда за по-добри дни на децата в неравностойно положение. Вече са изготвени списъци с желанията на всяко едно от децата от институциите, които могат да бъдат разгледани на тези адреси:

1. ЦСОП "Стефан Василев"

2. Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания

3. Дневен център за деца с тежки множествени увреждания "Надежда"

Малчуганите искат най-различни неща – играчки, дрехи, обувки, гримове и др. Всеки, който желае да дари, избира какво да купи и на кого от списъци, публикувани на страницата на кампанията в Интернет – plushenomeche.org. Следващата задача след вземането на подаръка е той да бъде опакован празнично и да се изпрати в институцията, където е малчуганът.

Въпреки че кампанията стартира само преди ден (на 1 ноември), вече много доброволци от Свиленград са откликнали на идеята и са заявили желание да се включат, но остават още деца, за които да се изпълнят желанията.

Впрочем, операция „Плюшено Мече“ е доброволческа инициатива, която поставя скромното си начало преди 15 години с един дом за деца в неравностойно положение в Бургас. В основата на кампанията стои Михаела Стойкова. Учила е в Лондон, където участвала в подобна инициатива. През тези 15 години са били раздадени над 75 000 подаръци, а инициативата набира толкова сила, инерция, подкрепа, любов, доброволци и дарители, че завладява цяла България. От едва няколко доброволци в началото, днес те наброяват повече от 200 – 40 регионални отговорници и техните помощници. Отговарят за близо 10 000 бенефициента и техните мечтани, персонални подаръци и поддържат комуникация с директори от 450 социални услуги в страната и над 20 000 дарители + безброй куриери.