21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Честит ден на Народните будители! Днес честваме паметта и делото на онези, заради чиито забележителен труд се крепи и съхрани българщината - историята, културата и науката. Тези с делата си съхранили делото на Кирил и Методий, създали и свое духовно наследство. Тези, които дори в бурните времена поддържаха пламъка на духовността жив. А заветите на знанието и паметта, заглушавани от борбата за хляб и потисничество, незабравени.

Денят на народните будители е отпразнуван за пръв път в Пловдив през 1909 г. Дотогава на тази дата се е отбелязвал денят на Св. Иван Рилски. През 1922 г. Народното събрание обявява този ден за празник на всички „заслужили българи“, както са се изразявали тогава. Денят на народните будители възниква в трудно време на душевна разруха след Първата световна война. За българското общество възрожденският идеал се бил сринал. За мнозина била ясна реалната заплаха от разпадане на националната ни ценностна система. В такъв момент българите се вглеждат в делата на онези, които с мощта на своята мисъл са връщали равновесието и духовната стабилност на народа.

Братята Св. св. Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Петър Берон, братя Миладинови, Петко Славейков, Захари Стоянов, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и още много, много знайни и незнайни българи… Те са помогнали на народа да се събуди от мрака и незнанието. В годините на робство и безправие, те са отваряли очите на българите за светлината на буквите и знанието, за нашето славно минало.

Днес България не по-малко от миналото има нужда от нови будители, защото количеството на потенциалните „изгнаници по своя воля“ нараства застрашително. Днес да заявяваш публично любовта си към Родината се счита за необяснима проява на ексцентризъм. България има днес нужда у всеки от нас да се събуди съвестта на родолюбието. Ето защо stmost.info на този светъл празник реши да срещне читателите си с няколко съвременни будители, които сами по себе си са твърде различни, но обединение от българщината – хореографът Толга Гелди от Турция, библиотекарката Дарина Костадинова и отец Александър Чъкърък от църквата „Св. Георги“ в Одрин.