25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Историческият музей в Свиленград ще издаде книга "Почетни граждани на Свиленград". Отпечатването ще стане с частична финансова подкрепа от Министерството на културата на стойност 1888 лв.

Свиленградският музей е класиран в конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата”, съобщават от министерството. Програмата подпомага финансово творчески проекти в областта на книгоиздаването на издателства и културни институции.

Свиленград започва да отдава почит на заслужили личности още в далечната 1912 г, когато кръщава улици на освободителя на града ген.Никола Иванов, на Иван Вазов и Петър Станчов, разказва директорът на музея Елена Митева. В наши дни със званието "Почетен гражданин на Свиленград" се удостояват лица с изключителен принос за издигане авторитета на града и общината в сферата на социално-икономическото и историческото развитие, науката, спорта, културата, образованието, здравеопазването и др., е записано в правилника, приет от Общинския съвет. Сред носителите на най-високото общинско звание са именитата кинорежисьорка Бинка Желязкова,първата жена-професор по химия Елена Киркова, поетът Ивайло Балабанов. А най-младият почетен гражданин на Свиленград е колоездачът Николай Михайлов.

Книгата ще съдържа биографични данни за почетните граждани и техни снимки. За издирването и систематизирането на факти са прегледани протоколи на общинския съвет в Свиленград и други източници , съхранявани в Държавния архив в Хасково.

СМ