19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Има проектна готовност за път III-5509 Свиленград – Щит – Маточина, търси се финансов ресурс. Това заяви на днешно заседание във връзка с подготовката на Хасковска област за зимния сезон областният управител инж. Минко Ангелов.

Той подчерта, че участъкът е от изключителна важност за служителите от Гранична полиция, които отговарят за охраната по границата.

В момента се извършва ремонт на пътя Хасково – Пловдив в частта, която се намира в област Пловдив, допълни Ангелов. Намерени са средства и за хасковската част, като има възможност рехабилитацията да стартира скоро.

На заседанието присъстваха представители на Общините в региона и компетентните институции. Те докладваха, че имат създадена организация и готовност да посрещнат зимния сезон. Предприети са и всички мерки за действие при усложнена зимна обстановка. Сключени са договори с изпълнители за зимно поддържане на пътищата от общинската пътна мрежа в областта. Единствено от Община Маджарово са в процедура, но до 10 дни ще стане ясна фирмата, която ще отговоря за снегопочистването.

От община Тополовград и община Харманли подчертаха, че невъзстановената асфалтова настилка при отстраняване на ВиК аварии представлява проблем при почистването на улиците и затруднява преминаването на техниката. Ангелов обясни, че е проведена обществена поръчка за възстановяване на улични настилки, тротоари и шахти след отстранени ВиК аварии, което ще реши проблема.

Сключени са договорите за снегопочистването на републиканската пътна мрежа, каза директорът на ОПУ-Хасково Радостин Ламбрев. „Съгласно изискванията, които ние отправяме към фирмите относно пътищата I, II, III клас, изискванията за материали са – 12 530 тона пясък, 5100 тона сол, 22 тона калциев хлорид. Съгласно изискванията на ОПУ-Хасково за справяне със зимните условия необходимите материали за автомагистрала „Марица“ са 1000 тона сол и калциев хлорид – 100 тона. Изискванията относно пътищата I, II, III клас са 117 бр. Машини, а за автомагистрала „Марица“ – 34 бр.“ Обясни г-н Ламбрев. Осигурена е цялата финансова сума за поддръжка през зимния сезон, коментира още директорът на ОПУ-Хасково.

Директорът на РУО-Хасково Веселина Павлитова обясни, че училищата са докладвали, че имат готовност за зимния сезон и профилактиката на отоплителните системи е преминала успешно.

От РЗИ-Хасково са изпратили указания до лечебните заведения на територията на областта.

От РДПБЗН-Хасково потвърдиха, че са в готовност и се води добра коордиация с местните власти.