27
Вт, Фев
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Нова детска площадка, адаптирана за деца със специални потребности, бе открита днес в двора на Дневния център за деца с тежки множествени увреждания „Надежда” в Свиленград. Площадката е оборудвана със специални уреди за игра и развиване на сетивата - комбинирано детско съоръжение, достъпно за деца с ограничени двигателни функции, предназначено за колективни ролеви игри, общуване, пързаляне и катерене, трениране на равновесие.

Детско съоръжение „Музикална игра“ възпроизвежда точни музикални тонове чрез удрянето с палки на тръби с различна дължина. То се използва за тематични игри, а с него всяко дете може да бъде малък музикант. Могат да свирят едновременно две деца, като така се насърчават да комуникират и да слушат мелодиите, създадени от всяко от тях.

Лентата прерязаха кметът на общината арх. Анастас Карчев, Цвети Шопова – първи вицедистрикт управител на Асоциацията на Лайънс клубовете от Дистрик 130 България, президентът на Дамски Лайънс клуб „Свилена - Свиленград” Христина Карчева и началник сектор Дневен център за деца с тежки множествени увреждания „Надежда” Дарина Кондова.

Площадката бе изградена и оборудвана с общите усилия и финансова ангажираност на Община Свиленград, Дамски Лайънс клуб „Свилена - Свиленград” и дарителите, взели участие в проведения благотворителeн бал, организиран по повод 10 години от чартирането на клуба. За благоустрояване на околното дворно пространство при изграждането на поливна система своята финансова подкрепа засвидетелства строителна фирма „ЕМТ Строй“ ЕООД - гр.Пловдив, с управител Пламен Жеков. Сондажните дейности за осигуряване на водоползване за терена са финансирани от представителите на местния бизнес Елена и Георги Манолови и Росен Киришев. Пространството с обща площ 1235 кв.м бе облагородено със средства от бюджета на Дейност „Социални услуги” с ръководител Марияна Димитрова. Бяха вложени 42 300 лева, с които теренът бе почистен и заравнен, посадиха се дръвчета и райграс, положиха се плочи и ударопоглъщаща настилка. Теренът около площадката и подходите са оформени с цветни бетонови плочи. В непосредствена близост са разположени дървени пейки.

Дамски Лайънс клуб „Свилена – Свиленград” проведе мащабна благотворителна инициатива за закупуване и поставяне на специалните уреди, подходящи за специфичните потребности на възпитаниците на детския център. Дарителската кампания бе публикувана на интернет страницата на АЛК Дистрикт 130 България, където чрез електронно дарение всеки можеше да подкрепи финансово благотворителната инициатива. Бе обявена и банкова сметка за дарения в подкрепа на каузата. В рамките на 10 дни бяха организирани и проведени редица събития с участието на деца от детските градини, училищата, танцови, хорови и музикални школи. На всяко мероприятие бе поставена кутия за дарения, събраните средства в която послужиха отново за финансиране на благотворителната инициатива. 10-дневната празнична програма по повод 10 години от чартирането на клуба завърши с благотворителен бал в подкрепа на каузата за оборудване на детската площадка. С набраните средства бяха закупени, доставени и монтирани детските съоръжения.

„От името на Дамски Лайънс клуб „Свилена – Свиленград” съм щастлива да предам на ръководителя на Дневния център Дарина Кондова новите съоръжения, каза в словото си Христина Карчева – президент на клуба. Пожелавам на децата от дневния център да ползват с радост площадката за своите игри и обучения и силно вярвам, че освен да ги забавлява, тя ще ги подпомага в тяхното развитие”. Дарина Кондова благодари на общината и на всички дарители от името на възпитаниците и целия колектив на детския център и отбеляза ползата от новите уреди за децата с увреждания и оздравителния ефект от игрите на открито. Тя прочете поздравителен адрес, изпратен от Елена Манолова, която е кръстница и постоянен спонсор на детския център. „Много се радвам, че имаме възможност да открием тази площадка в център „Надежда”, защото това са уникални за града ни съоръжения, които ще са от голяма полза за децата със специални потребности. В трудното време, в което жевеем, е важно да ценим всеки жест на щедрост и благородство”, каза в приветствието си кметът арх. Анастас Карчев и отправи благодарности към всички дарители и към своите колеги, участвали в реализирането на новата площадка.

В Дневния център „Надежда” в момента се обгрижват 14 деца с тежки множествени увреждания. С тях се занимава екип от 10 души, включващ психолог, рехабилитатор, логопед, медицинска сестра и др. Децата днес получиха и още един подарък от Дамски Лайънс клуб „Свилена – Свиленград” - пъстро изрисувани канчета, предоставени от Анастасия Карнаух-Теодосиева, един от създателите на интернет сайта „Читател“.