29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Три паметника в община Любимец са премахнати от регистъра като военни, тъй като не отговарят на определението за такива. Това стана ясно по време на заседание на областната комисия “Военни паметници” в Хасково.

Заличени от списъка са „Паметна плоча на мл. лейтенант Петър Ивайлов Петров гр.Любимец“ (служител на „Пожарна безопасност и защита на населението“), „Паметна плоча на Иван Димитров Костадинов с.Оряхово“ (убит през 1925 г.), „Паметна плоча на редник Атанас Христов Папукчиев гр.Любимец“ (застрелян в казармата през 1943 г.)

По време на заседанието бе приет Областен регистър и картотека на военните паметници на област Хасково. Секретарят на Областната комисия Делчо Кунчев обясни, че паметниците, които ще бъдат вписани в регистъра са 174 – 23 в Свиленград, 14 в Любимец, 27 в Хасково, 30 в Димитровград, 13 в Харманли, 8 в Симеоновград, 15 в Тополовград, 9 в Стамболово, 4 в Маджарово, 25 в Ивайловград и 6 в Минерални бани.

Комисията гласува и втора точка от Дневния ред. Приет бе идейно-художествен проект за изграждане на военен паметник в с. Остър камък, община Харманли. Той е дело на частна инициатива.