14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Да бъде погребан с общински средства мъж с неустановена самоличност. Това решиха на днешното си заседание местните парламентаристи. Служебното погребение ще коства на ОбА-Свиленград 1370 лева. 

Мъжът е починал през 2018 г., като оттогава досега тялото се е съхранявало в моргата в Хасково. На 23 юни т.г. в Районната прокуратура в Хасково е постъпила молба от началника на отделението по Съдебна медицина при МБАЛ-АД Хасково да бъде разрешено погребението на трупа с неустановена самоличност. В хода на разследването от събраните доказателства се установява, че на 2 октомври 2018 г. наряд на ГПУ-Ново село, изпълнявайки служебните си задължения между селата Сива река и Малко градище, задържа петима нелегални. Един от арестуваните обяснил, че в групата им имало мъж, който изостанал по пътя заради здравословни причини. Незабавно бил извършен обход и на около 1500 метра лицето било открито във видимо безпомощно състояние. Мъжът бил настанен за лечение в свиленградската болница, където по-късно починал от сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на тежка бронхопневмония. От разпитите на останалите от групата се предполага, че починалият е от Пакистан. При огледа на трупа не било възможно да се свалят пръстови отпечатъци, понеже тялото било мумифицирано и в напреднал стадии на разложение, пишат в постановлението си от Прокуратурата. От трупа е взета част от тръбната кост за изготвяне на ДНК профил, но до този момент самоличността на мъжа така и не е установена по безспорен и категоричен начин.

По досъдебното производство не са събрани доказателства за извършено престъпление от общ характер и трупът не е необходим на разследването. До момента той не е потърсен от близък човек, който да извърши погребението. Ето защо заравянето му ще бъде направено по служебен път от Община Свиленград.