23
Вт, Юли
40 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Стотици българи за поредна година се включиха със своите номинации за "Будител на годината" - обществената кампания на БНР, която излъчва десет личности, вдъхновили околните, създали промяната и творили добро през годината. Сред тях е Димитър Гилев - учителят по история от Свиленград

Създадена през 2014 г. , кампанията се взира в обществото и търси неговите съвременни будители.

Екип от журналисти на БНР вече номинира най-изявените личности и проекти през изминалата година, а слушателите на общественото радио изпращаха в продължение на три седмици номинациите за своите будители.

Сред всички номинирани – журито (проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова) определи 10-те имена, белязали 2022-ра със своята будителска дейност.

Димитър Гилев е историк, изследовател, носител на титлата "Любимец на България" на БНТ през 2021. Преподава история в СУ "Д-р Петър Берон" в Свиленград. Целогодишно пътува, прави видеа, снима и пише, рови се в архиви, среща се с много деца и хора, за да събуди отново родолюбието.  Често влиза в клас с костюм от миналото, за да преподава автентично, а в своята интернет платформа "Древна България" Димитър Гилев качва клипове, статии и публикации, с които цели пробуждането на българския народ.  Материалите вече са над 1 500.  Голямата му страст е историята, голямата му мечта – да стане неин изследовател. Има близо 200 000 последователи в социалните мрежи и стотици българчета гледат неговите уроци, извън пределите на Родината. 

Кой от 10-те е "Будител на годината 2022" ще стане ясно на тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември в дититалните канали на БНР, Дир.бг и Актуално. А на 2 ноември от 23:30 цялата церемония ще бъде излъчена по bTV.

СМ