19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Кметът арх. Анастас Карчев поздрави учителите, учениците и родителите на тържественото откриване на новата учебна година в най-голямото училище в общината - СУ „Д-р Петър Берон”. Тази година училището чества юбилей - 100 години от основаването си. Кулминацията на празника ще е в Деня на народните будители, обяви директорът на школото Мариан Боянов. След края на тържеството в небето полетяха гълъби, символизиращи надеждата за една успешна и присъствена учебна година.

 

Най-нетърпеливи да влязат в класните стаи бяха първолаците. Всяко едно от тях получи подарък - книжка „Първа читанка” с посвещение от кмета на общината, а до всяко учебно и детско заведение той изпрати поздравителен адрес. 185 първокласници ще се учат на четмо и писмо през новата учебна година в школата в община Свиленград. Броят им е по-малък от миналата година, когато в класните стаи влязоха 210 първолаци.

Общо 2080 са учениците в учебните заведения на територията на общината. Четири училищни автобуса ще превозват деца от селата до училищата в Свиленград и от 12 села до средищното училище в село Левка.

Учителите от свиленградската ПГССИ „Христо Ботев“ пък за пореден път останаха верни на себе си като избраха благотворителността пред цветята. От школото призоваха ученици и техните родители да ги подкрепят в кампанията „Дари надежда за пострадалите от наводнението в с. Каравелово“. За целта бяха поставени дарителски кутии. Нямаше родител, който да не подкрепи инициативата. Но и мнозина бяха решили да зарадват преподавателите с цвете.

За разлика от предните два 15 септември този започва с по-облекчени Ковид мерки . Не се налага носенето на маски в училищата, отпадат тестовете, които се правеха на всички деца досега. Ще бъдат спазвани стандартните мерки – дистанция, дезинфекция и лична хигиена. При възможност трябва да се въведе различно начало на учебните занятия и различен график за междучасията за отделните паралелки, класове; да се премине на двусменен режим на присъствено обучение с оглед намаляване на броя на паралелките в даден период от деня; да се определи отделна класна стая за всяка паралелка; да се ограничат учениците в групите за целодневна организация на учебния ден в рамките на паралелката; приемът на учениците да се осъществява през повече входове (за училищата/ЦСОП с повече от 100 ученици). Храненето в училище/ЦСОП трябва да се осъществява по график, без струпване на ученици от различни паралелки. Противоепидемичните мерки засега ще се спазват до 14 октомври.

Учебната година стартира и с промени в българското училище. Всички ученици от 1-ви до 12-и клас учат по нови учебници и в края на всеки етап държат изпити по нови учебни програми. По-кратки, но повече ще са часовете в 5-и - 7-и клас - 40 вместо 45 минути. Това ще е новост само за 1/5 от училищата. Промени има и при ваканциите. Най-съществената е за междусрочната ваканция, която от един ден, както бе досега, се увеличава на пет дни. Догодина тя е предвидена между 1 и 5 февруари. При останалите ваканции големи промени няма - есенната ще е с ден по-дълга, коледната - ден по-кратка, а 10-дневната пролетна вместо традиционно на 1 април ще започне на 8 април.