19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

137-годишнината от Съединението на България бе отбелязана в Свиленград с поднасянето на венци и цветя на паметника на загиналите във войните и свободата на отечеството.

Почит бе отдадена от името на Общинския съвет, Общинската администрация, политически партии, дружества, училища, граждани.

Слово произнесе Христина Парушева, учител по история. Духовият оркестър създаде празнично настроение с няколко свои изпълнения.

За съжаление, малцина бяха гражданите дошли на пл. „5 октомври“ да изразят съпричастност към великото дело на Съединението.

Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър Първи.

Денят на Съединението е една от най-паметните дати в българската история. С този акт и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор. Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Съединението определя съдбата на България за векове напред. То е било подготвяно от редица важни събития преди него – от българското Възраждане, от десетилетната борба за независима българска църква, от вековната борба за съхранение на език, традиции и обичаи на българите, от борбата за национално освобождение, от десетки въстания и Априлското въстание, което предшестваше Руско-Турската освободителна война.