22
Пон, Юли
41 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Издирваният с червена бюлетина Мустафа Левент Гьокташ бе задържан в Свиленград на 1-ви септември. ХОС му наложи мярка „временно задържане за 40 дни“ преди да вземе решение за екстрадирането му в Турция

Свиленградският адвокат Иван Иванов е поел защитата на 63 - годишния турски гражданин Мустафа Левент Гьокташ, на когото днес (5 септември) по искане на прокуратурата Хасковския окръжен съд разгледа мярката „временно задържане за 40 дни“. Съдът наложи исканата мярка, като до произнасянето ѝ се стигна, след като Мустафа Гьокташ бе арестуван в Свиленград на 1-ви септември при рутинна полицейска проверка.

Преди това той бе обявен за международно издирване с цел „Арест и екстрадиция“ от ИНТЕРПОЛ с червена бюлетина, въз основа на Заповед за арест, издадена от Криминален съд – Анкара. Мустафа Гьокташ се издирва за наказателно преследване за престъпление „умишлено убийство“, извършено на 18.12.2002 г. на територията на Турция – в гр. Чанкая, област Анкара, и квалифицирано по Турския наказателен кодекс. Според разследването на турските криминалисти Гьокташ е убил известния турски интелектуалец и писател Неджип Хаблемитоглу. Предполага се, че убийството, чието разкриване се проточи дълги години, е организирано от членове на групировката ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен, която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г. За така извършеното престъпление е предвидено по закон максимално наказание „Лишаване от свобода“ доживот.

Пред съда днес, обаче, Гьокташ напълно отрече да има нещо общо с тази организация. По думите му именно тя е виновна той да лежи 5,5 години в затвор в Турция по скалъпено обвинение. През 2014 г. е бил напълно оправдан от Върховния съд за тежки престъпления. Съпругата на Гьокташ по онова време е работила като съдия във Върховния съд на Турция и няколко месеца след влизането му в затвора се разболява от рак, не можейки да приеме скалъпеното срещу мъжа ѝ обвинение. Преди 2 месеца жената умира. Малката дъщеря на Гьокташ от притеснение по ставащото с баща ѝ също се разболява от рак на гърлото. Мъжът подчерта, че не познава Фетхуллах Гюлен, а и няма как да бъде в организацията му и да го подкрепя предвид случилото се с близките му.

Гьокташ подчерта, че всичко срещу него е политическа репресия, заради която и прави опит да избяга през зелена граница, въпреки че притежава зелен паспорт, отварящ му свободно вратите на всяка европейска държава и пребиваването на територията ѝ. На 23 август т.г. гранични полицаи го залавят на българска земя. Задържан е за 72 часа, като веднага след изтичането на мярката е освободен и подава молби към Държавната агенция за бежанците и президента Румен Радев за международна закрила и хуманитарен статут и убежище. Обявил е и адрес в Разград, на който може да бъде открит.

На 1 септември е трябвало да се види с адвоката си Иван Иванов в Свиленград, когато е спрян от полицията за рутинна проверка на документи. Тогава лъсва, че се издирва с червена бюлетина от Интерпол. Пред stmost.info адв. Иванов, който често се занимава с дела от международен характер, споделя, че престъплението, в което е обвинен клиентът му, е извършено през далечната 2002 г. Оттогава досега Гьокташ е живял легално в Турция, като полковник е бил награждаван със златни медали няколко пъти, работел е и като адвокат. Досега не е бил търсен и изведнъж е обявен за издирване на 29 август тази година, шест дни след като е бил задържан на зелена граница. Вероятно Гьокташ е трън в очите на някого заради някое от делата, по които работи като адвокат, смята самият той.

Решението на Хасковския окръжен съд бе обявено късно вечерта, като Гьокташ ще бъде задържан в срок до 40 дни. "Съдът обмисляше решението си безпрецедентно дълго. Такива дела обикновено рядко продължават повече от 40 минути, а сега се проточи с часове", сподели адв. Иванов.

Съдът прие, че представеното искане отговаря на всички изисквания по чл. 16, ал. 2 от Европейската конвенция за екстрадиция. От представените документи от Окръжна прокуратура – Хасково, приложени към искането за екстрадиция, са установени самоличността и гражданството на лицето, характера, мястото и времето на извършване на престъплението. Съдът обосновава извода за наличие на реална опасност да се укрие, тъй като против лицето е образувано и наказателно преследване за друго престъпление по българския наказателен закон. Също така се взема под внимание и факта, че Гьокташ е чужд гражданин, без установено местоживеене в страната, а желанието му да се регистрира на адрес към настоящия момент е ирелевантно. Давността за наказателното преследване за престъплението умишлено убийство все още не е изтекла към момента по НК на България. Към момента не се установяват обстоятелства за недопускане или отказ за екстрадиция. Тези обстоятелства налагат вземането на мярка за неотклонение „временно задържане“ за срок до 40 дни, като гаранция за явяването му пред съда в основното производство по екстрадиция.

Адв. Иван Иванов заяви пред stmost.info, че ще обжалва решението на Хасковския окръжен съд. Това следва да стане пред Апелативен съд – Пловдив на 13 септември.