23
Вт, Юли
40 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Забраната отпадала само за традиционния панаир на християнския празник „Света Богородица“ на 15 август

Имало е времена, в които свиленградчани можели да отиват в Любимец само с паспорт. Това било в годините, когато след  Берлинския договор Свиленград  е оставен под турска власт, разказват архивите.

Въпреки границата свиленградчани обаче прескачали до Любимец , особено тези, които имали т. нар. двувластни имоти. Доверени лица  вземали български вестници, които се предавали от ръка на ръка на грамотни и изпитани младежи.  За тази “контрабанда с български вестници и брошури, особено с песнопойки“, пише в спомените си родения в Свиленград  Георги  Василев, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. , секретар на Одринския окръжен революционен комитет.

На 15 август, празника Св. Богородица /по стар стил/ обаче  свиленградчани се ползували с правото да отиват без паспорт за традиционния събор в  Любимец. На този ден през 1895 г. родолюбивият  учител  Петър Митев минал с множеството през границата и не се върнал в Свиленград. Поради това, че вече бил под засилено  наблюдение на властите, се преоблякъл в селски дрехи. Заедно със съмахленеца си Димо Казаков, който също емигрирал, влезли във връзка с родолюбците във Варна и основали в  Любимец дружество „Странджата”. По-късно Петър Митев става пръв председател на читалищното настоятелство в Любимец,   историята го помни  като един от достойните борци за освобождение на Одринска Тракия.

Чак през 1929 г. Любимец се сдобива с черква „Свето Успение Богородично“. Християнската обител  е изградена в стила на неовизантийската традиция. Стенописите  са дело на  художниците Николай Ростовцев и Александър Сорокин, рисували икони в много църкви и манастири у нас. Архиерейският трон е дело на резбаря Иван Касев – един от последните и именити представители на прочутата Тревненска художествена школа.

И след смяната на календара, съборът се провежда на големия християнски празник Св. Богородица по стар стил, както е било в онези стари времена, припомнят любимчани- познавачи на историята на родния край. Панаирът в Любимец е част от детските ни спомени, черпехме се с жълт и червен шербет, разказват днес  възрастни свиленградчани.

Златка Михайлова