14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Мярка за неотклонение „Задържане под стража“ наложи Хасковският окръжен съд на заловения с близо 105 кг хероин на ГКПП Капитан Андреево 38-годишен Х.И.А. с френско и турско гражданство.

Както „Старият мост“ писа, голямото количество дрога бе открито при митническа проверка на граничния пункт. Трафикантът бе заловен на 15-и август на граничния пункт на вход от Турция, като наркотикът бе укрит в лек автомобил „Фолксваген“ .

Точното количество на заловения хероин е 104,940 кг на стойност 9 444 600 лв. Освен хероина в колата бе намерен и хашиш с брутно тегло 0,09 кг на стойност 450 лв.

При налагането на най-тежката мярка съдът прие наличието на обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години и „глоба“ от 200 хил. до 300 хил. лева.

Съдът прие наличието на реална опасност да се укрие и да извърши престъпление, тъй като е чужд гражданин, без установена трайна уседналост в страната.

Магистратите дадоха превес на обществения интерес над личните и семейни подбуди на обвиняемия, предвид високата степен на обществена опасност на престъплението, както и механизма на извършването му.

Тези обстоятелства, взети в своята съвкупност, обусловиха извода на съда, че единствено мярката за неотклонение „задържане под стража“ се явява адекватна на целите на закона – да се осигури присъствието на обвиняемия в производството и при извършване на процесуалните действия по разследване.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.