15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Авджии се оплакват от лошата слука

Ловният сезон за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина бе открит на 13 август. За авджиите денят на първия излет е най-дълго чаканият в годината.

Още от ранни зори те нарамиха пушките и раниците и плъзнаха по полята. Късметът за мнозина обаче не беше на тяхна страна, като отчетоха слаб отстрел. Не толкова добрата слука е заради горещините, споделиха от Ловно-рибарското дружество (ЛРД) в Свиленград. Оттам подчертаха, че тенденцията да няма дивеч е от няколко години, а причината за това били сухите лета. Пернатият дивеч гнездял на земята и било необходима влага, която да пои люпилото. Когато я нямало, хвъркатите търсели други места с по-подходящи условия. Пернатите са скрити на по-хладно, няма ги още и прелетните ята от север, съобщиха още от ЛРД.

Гургулиците се срещат тук-там, но пъдпъдъкът на места изцяло липсва, заявиха пък любители на чифтето. Ловците сме повече от пилетата, шегуват се те. Като причина за слабия отстрел авджии посочват неузрелия на 100 % слънчоглед, поради което пернатите не се задържали в нивите и били трудни за откриване. Местните ловци споделиха надеждите си, че със захлаждане на времето хвъркатите ще се появят по нашите територии и ще поостанат, преди да продължат пътуването си към Африка, Азия. Гургулиците мигрират до края на август, а пъдпъдъците – по-късно, до средата на септември, уточниха от ЛРД.

С откриването на лова от Министерството на земеделието и храните предупредиха, че служители на Изпълнителната агенция по горите, държавните горски предприятия и Министерството на вътрешните работи започват масирани проверки. Строго ще се следи за спазването разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за прилагането му, уточниха от земеделското министерство. Глобите са доста солени.

И през тази година, заради заболяването африканска чума по свинете, ловците ще трябва да следят за бедстващи и мъртви животни. В случай, че бъде намерено мъртво прасе, задължително ще трябва да сигнализират ветеринарните власти.