21
Нед, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Днес започна добив на дърва за огрев за местното население от горския фонд на Държавно горско стопанство – Свиленград, съобщават от ОбА.

Да се осигурят необходимите количества дървесина за отоплителен сезон 2022-2023 г. бе решено на съвместна среща между кмета арх. Анастас Карчев и директора на ДГС – Свиленград инж.Михаил Михайлов след множество запитвания от граждани и кметове по селата. Ще бъдат отпускани по 5 куб. м на домакинство на цена 66 лв. на кубик, като транспортът е за сметка на купувача. Заплащането ще става на касата в ДГС - Свиленград по списъците, предоставени от общината.

Общо 787 молби за дървесина бяха подадени в Общинска администрация - Свиленград. Поради големия интерес общината не отказа прием на заявления и след определения срок. 189 от молбите са на жители на Свиленград, останалите са на живущи по селата и са внесени чрез кметовете и кметските наместници. Подадените молби са разгледани от комисия, назначена със заповед на кмета. Решено е приоритетно да получат дърва възрастни и нуждаещи се хора от селата, които са 484 души.

Поетапно ще бъдат снабдени с дърва за огрев всички села. Ще се започне от Мезек и Сива река, които са най-близо до дърводобивния участък. Останалите извън първоначално одобрените молби, са включени в резервен списък. Търсят се варианти и те да бъдат осигурени в кратък срок. Целта е до края на месец септември да бъде изпълнен графикът и да се задоволи необходимостта от дървесина за отопление в предстоящия зимен сезон.