19
Пет, Апр
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Янко Янев, производител: Държавата трябва да изпълни своята роля и да контролира вноса

Тонове дини останаха по полето заради липса на пазари. Евтина гръцка продукция измества трайно родното производство. На какви цени се изкупуват българските дини и какви са притесненията на родните производители коментира пред екип на телевизия "Bulgaria ON AIR" един от едрите производители от Любимец Янко Янев. Той обработва 110 дка площи, засети със сортовете "Соренто" и "Романза". 

Стопанинът е в бизнеса от 10 години насам. Той разказва, че лани продукцията се е пласирала за по 30 стотинки за килограм, а сега - за 10-15 стотинки. "30-40% от динената продукция на моите колеги остана на полето. Основният проблем е безконтролният внос. Българското производство в момента се продава на по-ниски цени от гръцкото, но пак не се купува, необяснимо е. Дините се продават по 10-15 стотинки и при нас вече свършват", заяви Янев в ефира на „България сутрин“.

По думите му субсидиите за производство на диня, които се получават в България, трябва да бъдат разделени както при доматите, които биват подпомагани отделно за полско и оранжерийно производство. „Дините се гледат с капково напояване. Те се сеят през април под тунели. При нас разходът е около 1000 лева на декар. За нас отпусканата субсидия от 50 лева на декар не е никаква помощ“, категоричен бе той, заявявайки, че изкупната цена трябва да е поне 25 стотинки за килограм.

Според Янев държавата трябва да изпълни своята роля и да контролира вноса. „България не може да спре вноса от Гърция, тъй като се намира в ЕС, но си има механизми, с които да се въведе контрол. Аз например не мога да отида да продавам в Гърция, защото ще ми искат документ и ще задържат камиона на границата с дни наред“, категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Янев подчерта, че повечето земеделски производители у нас са нелегални – избягват да се регистрират, тъй като не желаят да плащат данъци. „Догодина може би няма да се занимавам с това нещо, няма смисъл. Не е нормално да вложиш 100 000 лева и да изкараш 90 000 лева“, смята той. Производителят обобщи, че липсва помощ от държавата. „Нито една верига не дойда да вземе дини от Любимец. В София не се продават български дини – 98% са гръцки“, заключи Янев.

Въпреки сложната ситуация в сектора той успява да реализира около 500 - 600 тона собствена продукция на вътрешния пазар предимно по борсите в Пловдив и Пазарджик, при среден добив 5 тона от декар.

Някога сладките дини и пъпеши бяха запазена марка за плодородните земи на Любимец и основен поминък за местното население. Днес обаче ситуацията е коренно различна и ако не се промени, любимецките бостани ще останат в миналото.