21
Вт, Май
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Ивелин Тонев, началник на РСПБЗН: Апелирам стопаните да бъдат внимателни при почистването на пасищата

На общо 58 сигнала в Свиленград и Любимец са се отзовали инспекторите от районната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” (РСПБЗН) през юли. Осем от случаите са били свързани с осигуряване на техническа помощ при катастрофи, отстраняване на препятствия по пътя и др., а 50 са пожарите.

Три от пожарите през месеца са били по-значителни, става ясно от справката, предоставена ни от началника на РСБЗН Ивелин Тонев. Пламъците, които са били потушавани от огнеборците ни в продължение на часове, са избухнали край свиленградските села Радовец, Дервишка могила и Лисово. При гасенето край Лисово са пострадали двама мъже, които са без опасност за живота.

В борбата с огнената стихия голяма помощ на инспекторите от РСПБЗН, чийто екип е редуциран до минимум, оказва доброволното формирование на Свиленград. Наскоро то се сдоби с модул за гасене на горски пожари “Шумкар”, монтиран на автомобил Тойота Хайлукс, закупен от общината специално за нуждите на доброволците.

Прави впечатление високият брой на ПТП-тата през изминалия месец, сподели пред stmost.info Ивелин Тонев. Пожарникарите са оказвали техническа помощ в 4 катастрофи, станали на два от участъците край Свиленград, характерни с висок интензитет на произшествия – км 103 от магистрала “Марица” (точно преди ремонтиращото се платно по посока на Турция) и кръстовището между високоскоростния път ГКПП Капитан Петко войвода - Автомагистрала "Марица" и Свиленград - кв. Гарата. Като основна причина за катастрофите на магистралата се явява извършващият се ремонт в едно от платната и неспазването на пътната маркировка, ограничаваща скоростта, от страна на водачите. Нарушители са най-вече турските гастарбайтери, движещи се с висока скорост, поради което не успяват да спрат навреме.

Ивелин Тонев посочи, че тази година жътвената кампания се е разминала без инциденти, като не пропусна да благодари на стопаните. Той апелира за същата отговорност и по време на почистването на пасищата, което се очаква да започне през август. “С хората, с които съм говорил по темата, споделят, че са наясно с опасността от избухването на пожари и поради тази причина също не искат да чистят през лятото. От Държавата обаче ги натискат да приключат с тази дейност. Не виждам причина защо чистенето на пасища да не става от средата на септември, когато е по-хладно. Получава се така, че Държавата плаща да избухват пожари, тъй като през лятото почистването на пасищата е основна причина за избухването на повечето горски пожари”, коментира Ивелин Тонев.