30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Българска фондация Биоразнообразие е номинирала Община Свиленград за Годишните награди за биоразнообразие и климат‘ 2022 заради неуморната работа за намаляване на отпадъците. Наградите се връчват за единадесети път със съдействието на програма DEAR на Европейската комисия.

През изминалата година Свиленград официално обяви, че до 2025 г. общината ще трябва да достигне до не повече от 99 кг годишно нерециклирани отпадъци на жител и са първата община на картата на Zero Waste Europe, се казва в мотивите на фондацията. Над 1000 домакинства имат индивидуални контейнери за разделно събиране, създаден е общински център за събиране на различни видове отпадъци. От 2021 г. работи модерна инсталация за компостиране с капацитет 3 000 тона годишно, която се захранва с разделно събрани зелени и биоразградими битови отпадъци. В началото на февруари 2022 г. в града бяха поставени и два контейнера за дрехи и обувки. Следващите стъпки са свързани с въвеждане на разделно събиране и в селата. За ангажиране на обществеността още в началото се сформира Консултативен съвет за нулеви отпадъци, в който членуват активни граждани, представители на училища, пенсионерски клубове, бизнеса, полицията, както и представители на общината и общински съветници. Номинацията е конкретно за Гергана Тонева, Иванка Димитрова и заместник кмета Мария Костадинова, защото независимо от политическата обстановка, пандемия и всички други фактори, те държат на каузата за по-малко отпадъци. Община Свиленград предава своя успешен опит и на други общини, които искат да тръгнат по пътя на нулевите отпадъци, посочва фондацията.

За годишните награди е номинирана и организацията Зелени Балкани за кампанията им за възстановяване у нас на белошипата ветрушка - малък сокол, който е полезен помощник на човека в борбата с неприятелите в земеделските територии.

Близо 10 години след като започна дейността на Зелени Балкани, в страната ни белошипата ветрушка може да се види на три места – село Левка в Сакар, край Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора и на територията на Лукойл Нефтохим Бургас. През май 2022 г. отново успешно се излюпихаи белошипи ветрушки в „дивата“ колония на пернатите в село Левка. Завръщането на белошипата ветрушка е първото по рода си събитие по реинтродукция на изчезнал вид не само в България, но и на Балканския полуостров.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 13 август на морския бряг край Бургас. Тя ще бъде ежегоден празник на всички, чиито усилия са насочени към опазването на българската природа, казват организаторите.

В момента тече и вече традиционното онлайн гласуване на публиката, която освен журито ,ще излъчи своите победители в 5-те категории на Наградите - https://fb.me/e/56ywBS6MP.

Снимка: Фондация Биоразнообразие

СМ