29
Чет, Фев
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Софийският административен съд се произнесе по делото за търговската марка на бившия завод “Сакар” в Свиленград. След 4-годишни спорове марката е присъдена на наемателя на завода - фирма “Сакар-Трейдинг” ООД на свиленградчанина Иван Парапандев.

Фирмата наема предприятието през 2011 г. от фалиралия собственик „Сакар“ ЕАД и поддържа производството на изделия от месингова арматура до 2019 година. Същата година синдикът продаде завода на турски собственик, който пък изгони наемателя и продаде част от машините. Така построеният преди 53 години завод „Сакар“ в Свиленград, произвеждащ водопроводни кранове за тръби, спря окончателно работа.

Спорът се заражда, когато през 2012 г. един от дистрибуторите – „Тотим“ ООД, също свиленградска фирма, регистрира своя марка с името и логото на завода. По онова време предприятието вече е възстановило пълната гама производство под ръководството на наемателя „Сакар-Трейдинг“ и даже изнася голяма част от продукцията. Производителят предявява претенциите си за марката обаче години по-късно, когато разбира, че „Тотим“ внася от Китай изделия с неговата марка и логото на завод „Сакар“. Започват процедури пред Патентно ведомство, които приключват през 2018 г. и 2021 г. в полза на наемателя “Сакар-Трейдинг”, а фирма „Тотим“ обжалва пред софийски съд.

  „Старият мост“ научи, че претенции към марката има и пловдивската фирма „Дека Трейд“ ООД, която също има свиленградски корени. Нейната регистрация обаче зависи от приключването на съдебните дела между „Сакар Трейдинг“ и „Тотим“. От десетилетия „Дека Трейд“ осигурява пласмент на завода и търгува с много други стоки в цялата страна.

В съдебното решение на столичния съд се споменава и друг свиленградчанин - адвоката по делото Свилен Овчаров, когото потърсихме за коментар. Според него, съдебното решение е важен прецедент в България, защото за пръв път съдът изрично казва, че дистрибутор не може да има права върху търговския знак на производител, от когото е купувал стоката. Досега такава съдебна практика имало само на Съда на ЕС в Люксембург, а вече същият подход на защита на производителя е възприет и от българския съд. 

Решението на Софийския административен съд подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Снимки: сградата на завод „Сакар“; логото от създаването на завода