13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Очаква се новата детска градина „Снежанка“ да отвори врати през октомври. Това каза в интервю за радио „Стара Загора“ кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев.

Той сподели надеждите си в края на септември да бъдат поставени мебелите и това „бижу“ за Свиленград да бъде официално открито.

Друга интересна тема, която бе засегната в интервюто, бе отварянето на филиал на УНИБИТ в града ни. Припомняме, че идеята за откриването на университет тук започна през миналата година с решение на ОбС. От думите на Карчев стана ясно, че в края на юли се очаква комисия от Министерството на образованието да разгледа отредената сграда и инфраструктурата. Окончателното решение ще бъде взето в края на годината, допълни градоначалникът.

Той говори и по проблема за улицата в кв. Гарата, която води до Митницата. Той подчерта, че построяването на Митница Свиленград именно там не било добра идея, тъй като е факт, че инфраструктурата не била благоприятна за това. „Благодарение на служебното правителство през миналата година бяха отпуснати средства, с които започнахме работа по проект за подобряване на трасето. 523 000 лева е отпуснатата от Държавата сума, а 20 000 от Община Свиленград. Проведе се обществена поръчка, бе издадено разрешение за строеж, очакваме в края на август или началото на септември улицата да бъде ремонтирана. Ще бъдат поставени три пласта асфалт, като последният ще е такъв като този за автомагистралите“, уточни Карчев.

Продължава работата и по ремонта на централната градска част. "Проектът стартира през октомври миналата година. Сблъскахме се обаче с две вълни на коронавируса, служебни правителства, редовен кабинет, войната в Украйна. Освен това се наложи да препроектираме, тъй като нанесените на проекта комуникации от EVN и ВиК се оказаха на други места. Всеки момент обаче очакваме строителните дейности да бъдат подновени", обясни Анастас Карчев. Той подчерта, че до около два месеца би трябвало центърът да бъде завършен. „Но ще остане един втори етап, за който имаме средства, но заради невъзможността да сключваме анекси, да променяме цени по договори, защото Законът за обществените поръчки предложението да промяна не беше прието, т.е. нямаме законова възможност да анексираме цени по договори, ще остане“, каза Карчев.

Той коментира и темата за пътя до свиленградското село Маточина, който е в окаяно състояние. „Силно вярвам, че ще бъде напълно ремонтиран, след като Агенция „Пътна инфраструктура“ заложи това за тази година. Би трябвало, който и да управлява страната, да изпълни държавния бюджет“, сподели надеждите си градоначалникът.