30
Чет, Май
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

A1 организира курсове по дигитална грамотност за възрастни хора в 36 населени места. Сред тях е и Свиленград, съобщиха от компанията.

Обученията са част от инициативата „Интернет за всички 55+“. Това е третото и издание, провеждано в партньорство с Асоциация „Съвременни читалища“. Курсовете са напълно безплатни за всички желаещи, единственото условие е участниците да са на възраст над 55 години.

Темите са основните настройки на телефона, използването на чат програми и социални мрежи, работа с приложения за контакти, календар и бележки, както и търсене на информация в интернет или обекти на картата. Създадени са и специални видео уроци за все по-важните теми като онлайн пазаруване и разпознаване на фалшиви новини.

Факт е, че за голяма част от възрастните хора технологиите са предизвикателство и стрес. Пандемията много ясно показа колко голяма всъщност е „дигиталната пропаст“ между поколенията. Използването на технологиите е умение, което не трябва да остава само в ръцете на младите. Именно това е целта на „Интернет за всички 55+“ – да даде базови умения на възрастните хора и така да подобри живота им в дигиталния свят, коментират от компанията. Партньор в инициативата в Свиленград е читалище „Просвета“.